Насловна Живи свет Биљке 18. септембар – Светски дан бамбуса

18. септембар – Светски дан бамбуса

1820
0
Време читања: 4 минута

Светски дан бамбуса је дан славља и весеља како би се подигла свест о овој изузетно корисној и јединственој биљци. Светска организација за заштиту бамбуса (World Bamboo Organization) има за циљ да нагласи сав потенцијал који бамбус поседује. Зато је од огромне важности да се сачува од експлоатације, да му се обезбеди само одржива употреба за потребе људи, да се користи на нове начине у индустрији и архитектури широм света, као и да се сви боље упознамо са традиционалним начинима употребе и гајења. Управо из тог разлога, данашњи дан представља симбол признања важности бамбуса и његов огроман допринос здрављу наше планете. 

Бамбус, у својој скромној грациозности и грандиозно складном држању, има утицај у борби против глобалног загревања, суша, тајфуна, поплава, ерозија и клизишта. Али ту није крај његовим супер-моћима – бамбус у атмосферу отпушта 30% више кисеоника од других биљака и апсорбује више угљен-диоксида. Од око 391.000 познатих биљака на свету, ретко се срећу оне са толико корисних особина као бамбус, што га вероватно чини нај еco-friendly биљком света.

Бамбус је највећи и највиши продуктивни представник трава. Бамбуса има више од 1000 врста и 92 рода који расту у целом свету, у широком распону вегетацијских зона и регија. Расту у тропским, суптропским и умереним подручјима света, а њихов распон станишта креће се од низија до 4000 метара надморске висине. На основу типа подземног изданка, бамбуси се деле на брзорастуће и бусенасте. Стабљике бамбуса немају годишњи раст у дебљину, што значи да немају годове.

Да ли сте спремни за још једну супер-моћ? Младице бамбуса расту изразито брзо, тј. имају велики висински прираст. На пример, изданак стабљике Phyllostachys bambusoides уме да израсте на природним стаништима и до 1,2 м за само 24 сата!

Управо тако, Гинисов рекорд за биљку са најбржим растом држи управо бамбус! Због свог брзог раста, бамбус се сматра најобновљивијом биљком на свету.  Бамбус, или „зелено злато“, како се назива у Азији, користи се за различите намене – у људској и животињској исхрани, за производњу папира, за грађевинске материјале, за лекове, као и за украсне елементе у пејзажним вртовима. У тропским подручјима користи се за изградњу кућа, скела, као замена за класичну челичну арматуру, итд. Бамбус не престаје да одушевљава – имао је и своју улогу у стварању прве сијалице на свету. Томас Едисон је открио да филамент од бамбуса у сијалици може да траје и до 1200 сати. Ниједан други материјал није могао да се упореди са издржљивошћу бамбуса – ни памук, ни лан, ни дрво, ни папир. Чим је Едисон дошао до овог открића, почела је масовна производња сијалица 1880. године. 

А када би вас питали који су најјачи материјали на свету, да ли би вам бамбус уопште пао на памет? Требало би, зато што је затезна чврстоћа бамбуса већа него челична. И не само то – лакше је разбити парче бетона него стабло бамбуса! Управо из тих разлога, бамбус се у скорије време користи и за изградњу рамова за бицикле, зато што је, поред своје огромне снаге, такође и веома лаган. То звучи као још једна супер-моћ.

Бамбус има и антибактеријска својства знатно већа од памука, па су тако његова влакна изузетно добра за прављење одеће, као и за превијање рана.У Азији се бамбус користи и као храна, како за животиње тако и за људе. Људи једу само најмлађе и најмекше делове биљке, док, на пример, панда воли било који део ове биљке, заправо – панди ниједна друга храна не одговара као дрво бамбуса. Бамбус је, и више него заслужено, добио своје место и у уметности. Вен Тунг, кинески сликар, калиграф и песник, је још у XI веку приметио благодети ове чудновате траве. Назив његове најпознатије слике једноставно гласи „Слика бамбуса рађена тушем“.

Вен Тунгов савременик, песник Чао Бу-џ’, написао је једну песму у његову част. Њен најпознатији стих гласи: „У тренутку кад Ји-к’ слика бамбус, он је у његовим срцу већ израстао.“ Из овог стиха настао је и кинески идиом „гајити бамбус у срцу“, који описује људе искрено предане свом послу и истинске стручњаке, односно људе који пре започињања неког посла већ имају јасну слику о томе што ће радити.

Ако пожелите да сами чувате бамбус, ваља знати да он воли топле кућне просторије. Може да израсте и до 3 метара у висину, па имајте то у виду када му бирате почасно место у кући или стану. Најомиљенији је срећни бамбус (lucky bamboo), који не захтева  много неге и може успети чак и у просторијама где нема довољно светлости. Фенг шуи филозофија наводи да срећни бамбус доноси љубав, срећу и здравље свим укућанима. Једино је важно да не заборавите да га заливате искључиво одстајалом водом. Можете му понекад отпевати и неку песмицу јер то прија свакој биљци са којом делите животни простор, а сигурно ће пријати и вама.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име