Насловна Еко календар 24. септембар – Светски дан горила

24. септембар – Светски дан горила

3186
0
Време читања: 3 минута

Да ли сте знали да гориле и људи деле 98% ДНК материјала?

Да ли сте знали да су гориле највећи примати на свету?

А да ли сте знали да гориле тренутно спадају у угрожене (endangered species, црвена листа угрожених врста, IUCN) или крајње угрожене животиње (critically endangered species, црвена листа угрожених врста, IUCN)?

Светски дан горила одржава се сваког 24. септембра од 2017. године са примарним циљем подизања свести о највећим светским приматима. Како би што више људи било упознато са проблемима са којима се гориле суочавају, многе школе и зоолошки вртови организују трибине и предавања уочи Светског дана горила. 

Прошле године је чак организована акција рециклирања старих мобилних телефона, при чему је прикупљено 12 486 телефона и 6 055 $ за чување горила у дивљини. Одабрани су баш мобилни телефони јер се њиховом рециклажом може добити колтан (coltan), минерал који се користи у производњи електронских уређаја. Овај минерал се експлоатише из станишта горила и на тај начин се губе њихова природна станишта, а само присуство великог броја људи у овим рудницима такође тера гориле на повлачење са својих територија у дивљини. Рециклажом уређаја чувамо ове примате и њихова станишта.

Да је увођење Светског дана горила било делотворно најбоље можемо видети на примеру планинске подврсте. Ова подврста горила је до пре око две године спадала у категорију крајње угрожених врста, али се њен статус убрзо по увођењу овог важног датума променио у статус угрожене врсте. 

Многе организације подржавају чување горила и њихових станишта или спроводе адекватне мере и постављају циљеве како би мали напредак у бројности ових великих примата постао још већи. Неке од тих организација су Интернационални фонд за гориле Дајане Фоси (The Dian Fossey Gorilla Fund International, DFGFI), Уточиште за гориле (Gorilla haven), План за преживљавање горила (Gorilla species survival plan) и многе друге. Поред њих су и многи зоо вртови и национални паркови подржали иницијативу. Чак је и Међународна унија за заштиту природе и природних ресурса (IUCN) објавила стратегију за очување горила западне Африке који се спроводи од 2015. и трајаће до 2025. године.

Нажалост, осим планинске подврсте, све друге подврсте горила (има их још три) и даље спадају у крајње угрожене на листи IUCN. Највећу претњу овим приматима представљају људи који их илегално лове и уништавају њихова станишта. За сада се као најефикаснија метода за подизање бројности њихових популација показала метода очувања њихових станишта при чему је потребан довољно дуг временски период да се у тако нетакнутим стаништима њихова бројност спонтано опорави.

Светски дан горила можемо и морамо искористити како бисмо им на све могуће начине помогли. Организација трибина и предавања посвећених горилама, као и едуковање људи у нашем окружењу је мали допринос који ће много значити овим приматима. Такође, уколико сте у могућности донирајте новац организацијама које се баве њиховим очувањем или рециклирајте ваше старе електронске уређаје уместо да их баците. 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име