Насловна Еко календар 12. април – Светски дан хрчака

12. април – Светски дан хрчака

1726
0
Време читања: 5 минута

Један од најомиљенијих и најслађих кућних љубимаца, хрчак, слави свој дан 12. априла! Историја прослављања овог дана има везе са припитомљавањем ових животињица, али свакако не треба занемарити ни њихов значај у природи. Наиме, 12. априла давне 1930. године, Израел Ахарони, зоолог и професор из Јерусалима, одлучио је да оде у Сирију и потражи хрчке како би их истраживао у својој лабораторији. До тада, хрчци јесу били познати и описивани, али се научници нису бавили њима. Ахарони је пронашао мајку са 11 младунаца и одлучио да младунце понесе у лабораторију где их је узгајао и испитивао, а затим и парио, како би њихове младунце слао у лабораторије широм света. Тако је први био припитомљен сиријски хрчак (златни хрчак). Иако су и научници наставили да их користе у лабораторијским истраживањима, продавци у продавницама љубимаца су их такође радо прихватили. Хрчци су врло брзо постали јако популарни кућни љубимци.

Данас се сматра да у субфамилији хрчака има око 20 врста (зависно од таксонома, бројеви се крећу између 18 и чак 24 врсте). Неке од њих су и угрожене (европски хрчак је критично угрожен, а сиријски припада рањивим врстама). Веома варирају у величини, од патуљастих као што је руски хрчак (дужине 8 до 10 цм), па до европског хрчка који је највећи и дугачак је и до 34 цм. Ноћне су животиње, а преко дана бораве у јазбинама под земљом. Ови глодари имају дебело и мекано крзно и тежину која знатно варира током године (најмања је зими). Имају здепасто тело и ноге, кратак реп и широка стопала. Хрчци су омнивори (сваштоједи), али углавном своју исхрану базирају на орашастим плодовима, зрневљу и свежем воћу и поврћу. Ипак, ако их имате као кућне љубимце, морате знати шта од свежег воћа и поврћа можете да им дајете, а шта је за њих опасно (смеју да једу рецимо зелену салату, шаргарепу, јабуку, па чак и банану и кувани кромпир, док треба избегавати јагоде, брескве, сиров кромпир и цитрусе). Хрчци су познати по томе што сакупљају, гомилају и чувају храну (и као кућни љубимци и у дивљини). Имају кесице у образима у које може да стане толико хране да им глава постане двоструко или чак троструко већа. Због тога понекад ни не могу да уђу у своје склониште или ходнике које праве под земљом, а ако их имате као љубимце, можда сте приметили сличан проблем приликом уласка у кућицу.

Што се тиче чула, хрчци имају јако лош вид, не разликују боје и кратковиди су. То ипак могу да надоместе одличним чулом мириса и слуха. Чуло мириса им помаже да осете храну, препознају јединке супротног пола и разликују своје младунце од осталих. Овако такође могу запамтити и мирис својих власника. Чуло слуха је за њих важно при избегавању опасности, али могу и да запамте звук сипања хране у чинију или глас свог власника. Због тога је важно да увек дозволите вашем хрчку да вас оњуши и да му причате како би упамтио ваш глас.

Ови глодари су у природи потпуно солитарни (самостални), осим када мајке бораве са младунцима. Због тога се и препоручује да се удоми само један хрчак за кућног љубимца, мада углавном могу толерисати друге хрчке са којима су у сродству или хрчке истог пола уколико довољно рано почну живот на истом простору. У осталим ситуацијама, хрчци ће присуство другог припадника протумачити као претњу, биће агресивни и често ће се борити и „свађати“.

Хрчци као кућни љубимци су прави мали авантуристи и веома су радознали. Воле да се играју, па уживају да врте точак или грицкају неки штапић, а можете их и само пустити да шетају по просторији и разгледају, наравно, уз надзор. Можете им направити и лавиринт од картона, па ће хрчак уживати у тражењу излаза. Када стекну поверење, можда ће желети и да спавају у вашој шаци, а понекад љубав исказују и тако што лижу власника. Ово, међутим, може значити и недостатак соли, па обратите пажњу да ли вас хрчак лиже само након што једете, или и када су вам руке потпуно чисте, без хране или неког козметичког препарата. Зуби хрчка непрекидно расту, па је пожељно да има комад дрвета за грицкање. Ако се одлучите за ове глодаре као своје кућне љубимце, углавном нећете имати проблем са непријатним мирисом. Битно је напоменути и да су веома уредни, за разлику од неких других глодара, па се често „умивају“ и чисте своју кућицу.

Још једна занимљивост везана за хрчке је и њихово име. Пореклом је од немачке речи „hamstern“, што значи нагомилати или скупити залихе и, као што смо већ видели, одлично описује њихово понашање. Такође је интересантно и да је некада постојао спорт трка хрчака, у коме су се ови глодари тркали у куглама, али се данас избегава јер се сматра да та активност може бити стресна за хрчке, који су иначе јако осетљиви.

Уколико имате хрчка као кућног љубимца, можете да га частите неком лепом посластицом поводом његовог дана или да проведете више времена у игри и дружењу. Можете му направити или купити неку лепу играчкицу. Уколико немате хрчка, а волели бисте да прославите овај дан, сигурно ћете уживати гледајући неки филм о овим слатким животињицама (на пример Bolt, у коме ће и млађи уживати). Такође можете погледати и неке едукативне или пак смешне видее о хрчцима на Јутјубу.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име