Насловна Живи свет Биљке 21. октобар – Светски дан јабука

21. октобар – Светски дан јабука

7128
0
Време читања: 3 минута

Слатке или киселе, црвене, зелене или жуте опет их волимо! Данас је Светски дан јабука и права је прилика да сазнамо нешто о њима.

Јабука је врста дрвенасте биљке из породице ружа (Rosaceae). Јабука је листопадно дрво и њен плод сазрева крајем лета и током јесени. Постоји преко 7500 сорти јабука. Домаћа јабука је настала у централним деловима Азије и неке њене сродне врсте могу се и дан-данас наћи у Казахстану, Киргистану, Таџикистану и неким деловима Кине. Први подаци о култивацији јабуке указују да је јабука вероватно била узгајана широм персијског царства (500. г.п.н.е.).

Осим што је укусна и јефтинија од осталог воћа, јабука спада у веома корисне намирнице. Богата је витаминима Ц, А, Е и садржи комплекс витамина Б. 

Светска производња јабуке за 2017. годину износила је чак 83,1 тону. У светској производњи континенталног воћа јабука заузима прво место, зато је обично и зову краљицом воћа.

Двадесетпрвог октобра 1990. године у Уједињеном Краљевству први пут се обележио дан јабуке. И данас се већином у Уједињеном Крањевству праве велике манифестације и догађаји поводом овог дана, али с временом су традицију обележавања Дана јабука и у свету прихватиле бројне школе, ресторани и организације представљајући на тај начин важност јабуке у здрављу и прехрани људи. 

Током овог светског дана мештани села и градова организују велике бербе, где су учесници од деце до старих, тако да је то уједно једна велика забава и дружење. Наравно уз то се организују разне трибине и предавања о јабукама, како о самом гајењу тако и о јабуци као храни. Циљ Дана јабука јесте да нас упути и подсети на разноликост сорти, пејзаже које красе јабуке, екологију, културу хране и да подигне свест о пореклу и путевима хране. Такође се промовишу мали произвођачи и воћари који теже ка органској производњи. У Србији се на овај дан углавном организују радионице и предавања у школама, еколошким организацијама, неки продавци можда и снизе своје цене на пијацама, а негде по селима Србији у част се пече ракија од јабука.

Неке од наших најпознатијих сорти јабука су будимка, колачара, шуматовка, чачанска позна и петровача, а неке од светских сорта јесу Grenny Smith, Jonathan, Idared и Golden delicious.

Занимљивости:

  • По неким верским традицијама и веровањима јабука представља забрањено воће.
  • У многим бајкама се спомињу јабуке као што су Снежана и седам патуљака и Златна јабука и девет пауница.
  • У Нордијској митологији богиња Идуна је била симбол јабука и младости.
  • Симбол компаније Apple је загрижена јабука.
  • У модерној историји јабука је симбол здравља и виталности.
  • Дрво јабуке може да живи преко 100 година.
  • Око 30 јабука је довољно да би се направило око 4 литра сајдера.
  • Да није јабуке, Њутн не би био толико популаран☺ .

А како ми да прославимо Дан јабука? Можемо подржати мале и локалне произвођаче или купити од комшија. Засадите дрво☺. Окупите друштво или породицу и направитe ушећерене јабуке, свако их воли! Имате вишак јабука? Направите питу и сок или сајдер од јабука и прославите овај дан како доличи!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име