Насловна Живи свет Биљке 10. мај – Светски дан кактуса

10. мај – Светски дан кактуса

3532
0
Време читања: 3 минута

Добро дошли у царство кактуса! 

Шта бисте рекли за некога ко воли кактусе, да је пустињак, осетљив или мирољубив? Да ли се може тако нешто одредити? Вероватно, као и за боје, мирисе или положај руку док разговарамо. 

Имала сам баку која је обожавала кактусе, говорила је да су симбол богатства и тако је годинама неговала један ћошак кактуса у дворишту који су живи и дан-данас. А ја сада схватам да је љубав та која је чинила да њено цвеће блиста, као човек коме кажеш лепу реч у пролазу.

https://lh4.googleusercontent.com/6Jo_IHZucnVZghx0t5BSivauxpA67v_Mzkgv4Is8JfH8PmjjnwUD9YgF0D1PxkMrJDpMlUbJKdbzlNF43czgy1PNQ9LVQw8xWp1DWUUMRHEYZvOzcCxwCKnbuDU-Vxtny9cZX4_hzI8QP4pztA

И време пролази, а кактуси се не мењају и то јесте једна од њихових феноменалних карактеристика.

На први поглед се види да су ове биљке меснате, и да у себи крију велике количине воде, па их зато убрајамо у сукуленте. Могу да преживе дуге периоде суше и зато је пустиња прва асоцијација када помислимо на њих. Следећа асоцијација су бодље које служе за одбрану, али нису једине са том улогом. Тело кактуса има својствену киселост која не погодује микробима, а када ни то не помогне, могу да се сакрију користећи способност мимикрије.

Код већине кактуса листови су одсутни, редуковани или модификовани у бодље, смањујући на тај начин површину са које се губи вода. Само Перескије имају листове, али и бодље. 

Размножавају се семеном, а опрашивање се може вршити ветром, птицама, инсектима и слепим мишевима.

Припадају фамилији Cactaceae и постоји преко 2000 врста, а највећи дијапазон врста је у Мексику, а затим у Северној и Јужној Америци, Чилеу, Аргентини итд. Могу бити разних величина, а највећи је дефинитивно Сагуаро (Carnegia gigantea) из пустиње Сонора висине од чак 23 метра, као зграда од 8 спратова. Што се тиче облика, постоје лоптасти и стубасти, са или без грана.

Поред тога, кактуси се користе и користили су се кроз историју у различите сврхе. 

  • Као храна: Opuntia и Cylindopuntia;
  • У Јужној Америци су се користили као живе ограде и то су: Opuntia и  Cereus;
  •  У Мексику се кактус Lophophora wiliamsii користио због халуцинација, захваљујући мескалину;
  • У време суше, бодље кактуса Cereus jamakaru су кидане да би се користиле као храна за животиње;
  • Opuntia има позитиван утицај у лечењу дијабетеса и холестерола;

А право царство кактуса заиста постоји и налази се у Аустралији, у држави Викторија. Поред небројено великог броја врста кактуса, сукуленти, биљака на продају, овде се може купити: кактус колач, мексичка храна и сладолед посебног укуса. 

Након овог текста, кактуси у мом дворишту сијају, мало сам им подигла самопоуздање и сада славимо њихов дан уз кафицу и слаб ветар. 

А ја желим да се сви данас осетимо као кактус: будимо своји и помало дивљи, са дозом мистерије и још нешто, будимо незаборавни. 🙂

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име