Насловна Еко календар 23. јул – Светски дан китова и делфина

23. јул – Светски дан китова и делфина

1152
0
Време читања: 4 минута

Китови, често називани нежним џиновима океана, и делфини, који се истичу својим прелепим осмехом, имају заједнички дан који је посвећен управо њима. Данашњи дан је обележен разним акцијама многих организација како би се скренула пажња на њихов лов, опстанак, истребљење, али и на то у каквим условима живе, с обзиром на све већу количину отпада у океанима.

Историјски догађај који је претходио настанку овог дана 

Пре више од 200 година људи су почели да неконтролисано лове китове и делфине, а та пракса наставила се и до дана данашњег, упркос легислативама којима се овај лов ограничава. хватање и лов китова и делфина, који чине живот у океану много лепшим и богатијим. Све већа претња је присутна сваке године за изумирање неколико врста сисара који живе у океанима. Иако постоје многе забране за лов ових животиња, она које се у историји издвојила је она из 1982. године, када се у потпуности забранио комерцијални лов ових врста. Званични датум Светског дана китова и делфина је усвојен 1986. године од стране Међународне комисије за лов на гребену.

О лову и истребљењу

Након што се китови улове, следи продаја њиховог меса које је веома цењено на тржишту. Сам лов китова има и посебан назив –китолов. Китолов се најчешће обавља са бродова, а китово месо је комерцијалну улогу добило у 20. веку. Пећински цртежи који су пронађени у Скандинавији веома сликовито доказују стару традицију китолова у Европи. Издвајају се и Инуити, који бацају копља на китове. Велики лов на китове био је веома значајан у 17. веку, а чак и данас, поред многобројних забрана, лов је присутан у многим земљама. Значајан податак да је у једној сезони китолова током 1930. године убијено чак 29.400 плавих китова, докје бројност истих 2002. године била између 5.000 и 12.000 јединки што јасно показује да је ова врста веома угрожена. 

Међутим, поред китова, ни делфини немају сигурност и заштиту. Огроман број делфина налази се у зоолошким вртовима и циркусима, самим тим напуштају своје уобичајене услове живота, као и станишта која су им прекопотребна за нормално функционисање и репродукцију. Делфини се најчећше продају забавним парковима, али се неретко дешава да, велике мреже које су постављене ради улова других животиња у мору, буду узрок смрти беба делфина које се у мрежу заглаве, а потом и угуше.

Додатно о китолову

У периоду између два светска рата, Лига народа посветила се заштити китова и 1935. године ступила је забрана китолова, која је важила само за њене чланице. За Енглеску и Норвешку, које нису биле чланице Лиге народа, ова забрана није важила и оне су наставиле да лове. Уз то, током 20. века убијено је око 3 милиона китова, што је отежало опоравак многих врста китова. Једна од врста китова, уљешура, итекако је на мети овог лова.

Занимљивост о уљешурама

Амбра је воштани производ који се код уљешуре може наћи у дигестивном систему, веома је тражена као средство за парфеме и свеће. Ова врста кита проглашена је угроженом од стране Међународне уније за заштиту природе.

Јапан, Норвешка, Фарска острва… Мрачна места за китове и делфине

Када се говори о забрани китолова и угрожавању делфина, многе државе и даље су присталице истих и не одступају од китолова. Многи критичари сагласни су да је китовима и делфинима потребна већа заштита, али је веома тешко ускладити све мере и забране на међународном нивоу. Међу државама које и даље дозвољавају китолов су Норвешка, Јапан и Фарска острва, али и многе друге. Јапан који је скоро три деценије био у комисији, а за то време је китолов био обустављен, поново је покренуо исти, након изласка из комисије. Само шест месеци након изласка из ове организације, организован је китолов на острву Хокаидо. Чак се и Исланд налази на овој непожељној листи, а 2019. одобрио је наставак лова за наредних пет година. Фарска острва су, нажалост, мрачно место за китове и делфине јер се у океану, који након убијања ових животиња често буде црвен од њихове крви, убије неколико стотина китова и делфина на годишњем нивоу. Бугарска се такође показала као непријатно место за делфине који посећују Црно море, што је довело до тога да црноморски делфини такође постану угрожена врста. Сезона китолова траје од априла до септембра, а многе државе користе правне празнине како би избегле забране и наставиле лов који угрожава опстанак китова и делфина.

Иако се многе организације неуморно боре да се китови и делфини заштите, делује као да нема идеалног решења за ове недужне врсте, те да помака неће ни бити. Међутим, више пута је доказано да уједињени успешно можемо освестити своје окружење и направити мале, али значајне кораке. Тако активисти широм света исказују своје незадовољство и боре се за транспарентност и бољу заштиту, што је довело до тога да се државе које су присталице китолова поново преиспитају о томе какав су пример остатку света. 

Да ли сте имали прилику да видите китове или делфине и да ли сте на тренутак могли да замислите шта проживљавају ове животиње? Уз све то да ли је један дан у току целе године довољан за све што оне пролазе?

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име