NaslovnaEko kalendar28. maj – Svetski dan leptira

28. maj – Svetski dan leptira

2292
0
Vreme čitanja:2minuta


Šta vam prvo padne na pamet kad čujete reč ”leptir”? Možda pesma, možda proleće. Svi se, čini mi se, još od ranog detinjstva divimo njihovim bojama, krilima, tankim dugačkim jezicima. Šta je njihova uloga, sem da budu lepi i da lepršaju?

Na svetu postoji preko 18.000 opisanih vrsta leptira koji su podeljeni u 6 porodica. Variraju u veličini, boji i šarama. Tokom evoluiranja, određene vrste su svoje boje prilagodile sredini, odnosno kamuflirale se u odnosu na sredinu u kojoj žive, radi zaštite. Leptiri imaju četiri životne faze: jaja, gusenica, lutka, odrasla jedinka –  imago.

Njihova uloga je vrlo važna i raznovrsna. Zanimljivo je da su nakon pčela leptiri drugi oprašivači po brojnosti. Igraju i značajnu ulogu u lancu ishrane. Leptiri predstavljaju plen mnogobrojnim sisarima, pticama, gmizavcima, vodozemcima, pa i drugim zglavkarima.Za ljude imaju bitnu ulogu i u poljoprivrednoj proizvodnji. Njihov uticaj može biti pozivitan i negativan. Dobra strana leptira u poljoprivredi je ta što se određene vrste gusenica (npr. američki kaktusov moljac) hrane isključivo korovima. Ipak, postoje i one vrste koje štete usevima ili ih čak potpuno uništavaju. U tim situacijama poljoprivrednik „primoran” da koristi pesticide i druge otrove kako bi sprečio nastanak štete.

Nekoliko zanimljivih činjenica

  • Leptiri su dobri bioindikatori zdravog ekosistema.
  • Mnoge vrste migriraju, pomažući u povećanju genetičke raznolikosti udaljenih biljnih vrsta od kojih sakupljaju polen. Migracije monarh leptira su zadivljujuće i sam put iz hladnijih u toplije krajeve traje hiljadama kilometara.
  • Simbolika leptira datira još iz Starog Egipta. Inspiracija su u slikarstvu i književnosti i danas. 
  • Tri najugroženije vrste u Srbiji su Boloria eunomia, Lycaena helle i Phengaris teleius
  • Crveni admiral je vrsta dnevnog leptira, koja se često viđa kod nas. Spada u familiju Nymphalidae. Naseljavaju skoro sve tipove staništa i hrane se koprivama.
  • Lastin repak iz familije jedrilica naseljava livade, močvare i nije ugrožena vrsta u Evropi. 

Zaključak je da su, pored prelepih boja i raznolikosti u izgledu, leptiri važni za planetu i treba da se trudimo da naše travnjake i livade obogatimo što različitijim biljnim vrstama, ne bismo li im pomogli u opstanku.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime