Насловна Еко календар 8. август – Међународни дан мачака

8. август – Међународни дан мачака

4049
0
Време читања: 2 минута

Да, наши пуфнасти пријатељи имају свој дан када се прославља управо њихово постојање, као и пријатељство и љубав које деле са људима.
Светски дан мачака је првобитно основан од стране Интернационалног фонда за социјалну помоћ за животиње,  са циљем да се подигне свест о мачкама које немају дом, које су напуштене и угрожене.

Овај посебан дан се слави 8. августа широм света још од 2002. године.

Занимљиво је то што сви ми говоримо како поседујемо мачку или мачора, по закону су наши, ми их хранимо и мазимо, али да ли је то заиста тако?

Знате да је познато да су мачке својеглаве и да не припадају никоме, да су самосталне и воле слободу. Можда би требало да променимо угао гледања и да више ценимо пријатељство са њима, а да мање очекујемо заузврат, јер, зар није лепше када се неко дружи са нама јер то жели, а не зато што треба или мора?

Некада давно, мачке нису биле кућни љубимци, већ дивља, слободна створења која су самоуверено корачала кроз живот. На Кипру 1983. године је пронађена вилица мачке стара 8000 година која упућује на то да је до доместификације дошло управо тада. Чак постоје претпоставке да је до доместификације дошло још раније, а на основу пронађених људских гробова са мачкама.

 Сматра се да су мачке на неки начин саме себе позвале међу људе. Испрва су биле корисне јер су ловиле мишеве, а постепено су се прилагођавале животу са људима и новим условима. Данас су мачке у Америци  посебно омиљени љубимци и има их око 90 милиона.

Оно што је још занимљиво када се посматра из аспекта мистичног и магичног јесте историја мачака из старог Египта и начин на који су они поштовали и величали ове животиње. Сматрало се да мачке имају моћи и да су божанска створења.

Уколико би неко убио мачку, био би осуђен на смрт, а богиња љубави је била управо мачка и звала се Бастет. С друге стране, Римљани су сматрали да је мачка оличење слободе, док су је Европљани демонизовали и повезивали са вештичарењем и ритуалима.

Данас су мачке добиле трон, уживају у маникиру, купкама, шљаштећим оделцима, иду на ревије, у куповину са власником или уживају у слободи свог дворишта и безбрижно дремају у омиљеном жбуну. Инстаграм гори од њихових слика, а чак ни не знају колико некада  улепшају тмурне дане и измаме осмех на лица људи. 

Зато, 8. августа дајте машти на вољу, окачите омиљену слику вашег љубимца или љубимице на инстаграм са хаштагом #nationalcatday, одремајте са мачком, поклоните храну… ма и ситница ће значити.

Мачећи поздрав од мене. ☺                 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име