Насловна Еко календар 3. новембар – Светски дан медуза

3. новембар – Светски дан медуза

3233
0
Време читања: 3 минута

Роним, роним. Ајде имам још ваздуха. Замах и… врисак. Пливање брже од Фелпса и истрчавање из мора. Не знам за вас, али то је моја реакција када у мору наиђем на медузу. Зашто треба да је се плашимо, а зашто не?

Медузе припадају групи бескичмењака који се називају жарњаци. Име су добили по жарним ћелијама. Жарне ћелије налазе се на њиховим пипцима (тентакулама). Оне помажу медузама у лову као и одбрани. А шта ту тачно боли? Жарне ћелије имају капсулу у којој се налази намотан жарни конац. Када нас медуза ожари тај конац се одмота и обавије се око плена, a често садржи иглице по себи као и токсине. Токсини могу бити од само иритирајућих до оних који могу усмртити одраслог човека.

Медуза лавља грива (Cyanea capilata) – највећа медуза на свету

Иако су ловци, који се могу кретати брзином и до скоро 2 метра у секунди, најчешће бирају пасиван лов и плутање. Активно кретање постижу потискивањем воде из своје дупље.

Животни циклус медуза

У величини варирају од пола милиметра (the creeping jellyfish) до 2 метра ширине шешира и 34 метара дужине пипака (Cyanea capilata).

Медузе нису цео свој живот у форми у каквој их знамо. Иако је то код њих изузетно кратка фаза (у односу на друге жарњаке) и медузе поседују фазу полипа. Полип по својим основним карактеристикама подсећа на медузу окренуту наопачке – уста и пипци налазе се на горњој страни док су код медуза на доњој. Полипи су причвршћени за подлогу (сесилни). На посебним деловима полипа настају медузе и та форма доминира кроз њен животни циклус. За једну врсту медуза верује се да је практично бесмртна јер може у било ком тренутку да се врати у форму полипа и из ње поново у форму медузе (Turritopsis dohrnii).

Turritopsis dohrnii – бесмртна медуза

Верује се да урин или сирће помажу код ‘опекотина’ што није тачно. У случају да вас ожари медуза прво треба испрати рану сланом водом (слатка или чесмовача реактивирају жарне ћелије). Затим у случају да су жарне ћелије остале у кожи треба их одстранити нечим попут кредитне картице. У случају ожарености од стране опаснијих врстa одмах се обратити доктору.

Не смемо заборавити да су медузе важан део екосистема и због тога и славимо овај дан. Многе рибе се хране медузама, а једемо их и ми. Такође, пружају заштиту младим рибама које у неким пределима не би имале где да се сакрију од предатора. Уз то, виђене су крабе које су користиле медузе као такси, штитећи се од медуза својим оклопом.

Крабе које користе медузе као такси

Зашто уопште славимо дан медуза?

Можда је прва помисао њихова угроженост, али извори не кажу тако. Верује се да су неки марински биолози и обожаватељи медуза почели славити овај дан и то у новембру јер је тада пролеће у јужној хемисфери, а медузе тада мигрирају. Што се бројности самих медуза тиче има их све више! На први поглед звучи сјајно али намножавање било којих организама није повољно за екосистем. Угрожених врста је врло мало, а заједно са чињеницом да су медузе биле на земљи још пре диносауруса можемо рећи да су веома прилагодљиве. У најави су и нова решења када је у питању чишћење мора где су медузе у првом плану.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име