Насловна Свет око нас Вода 8. јун – Светски дан океана

8. јун – Светски дан океана

1694
0
Време читања: 3 минута

На данашњи дан, почевши од 2002. године, људи широм света прослављају у част океана који нас све повезује, колико год да смо удаљени. Зашто је толико битно да заштитимо океан?

Здрав океан је један од основних предуслова за преживљавање. Највећи део кисеоника који удишемо долази управо из океана. Добар део исхране базира се управо на храни добијеној из океана. Океан је одговоран за стабилност климе и много тога другог.

Циљ ове прославе није само да прочитамо о томе и кажемо – фино! Циљ је да се подсетимо и научимо колико је океан битан као екосистем и да урадимо све што је у нашој моћи да га сачувамо.

Тако да, хајде да се бацимо на оно што јесте поента данашњег дана:

  • Промени перспективу – покрени своје пријатеље и родбину да размисле о томе зашто је океан битан првенствено за њих лично а затим и за све нас који живимо на планети Земљи. Питај их шта мисле како наше понашање према океану може да утиче на будуће генерације које остају после нас.
  • Едукуј себе и друге – читај о разноврсности и лепоти океана и бића која у њему живе. Изучи како наше свакодневне активности утичу на њих. Шири ново знање даље ☺
  • Промени понашање – Сви смо ми повезани на неки начин са океаном. Одржавањем своје околине, директно одржаваш океане. Већ малим променама у свакодневним активностима знатно можеш да утичеш на стање океана, па ако још у то убедиш своје пријатеље и породицу, врло брзо ситуација може да се промени!
  • Прослави – Издвоји данас мало времена да размислиш о океану и начинима на које можеш да помогнеш да се загађење смањи а очување побољша. Укључи се у активности или организације које раде управо на томе.

Тема овогодишњег светског дана океана јесте пластични отпад и решавање његових последица.

Већ неко време је познато да је пластични отпад највећи проблем када су океани у питању. Сваког минута један камион пластике буде избачен у океан. То износи невероватних 1.4 милијарде тона смећа које заврши у нашим океанима. Сва та пластика се налази скривена у Северном Пацифику, у пределу познатом под именом „Велики пацифички слој смећа”. У овом пределу постоји систем циркуларних струја океана које се формирају кретањем ветра и ротацијом планете. Овај слој је велики као четири Француске.

Зашто смо то дозволили?

Дуго се веровало да је океан канта за смеће без дна. Отићи ће све тамо, разградиће се и то је то. Сада знамо да пластика неће да се разгради. Једноставно неће. Распашће се до неких микро-честица и као такву ће је појести рибе које ћемо онда јести ми, или ћемо је директно попити кроз воду, како чесмовачу, тако и флаширану. Ако се овај тренд загађења пластиком настави, ускоро ћемо сви као зачин у храни и води имати – пластику!

By U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0) or Public domain], via Wikimedia Commons

То сигурно не желимо, зар не?

Многе акције постоје да се океан очисти. Ради се на томе сваки дан. Али, нема поенте да они чисте а ми бацамо. Прво зато што је бацање лакше и брже тако да ћемо свакако да их „победимо”. Друго зато што онда нема ни поенте чистити. Једини начин да се проблем пластике у океанима реши јесте да хитно престанемо да је користимо, а да се они који томе посвећују своје време, позабаве хаосом који смо до сада направили.

Да, да! Једноставно, престаните да користите пластичне производе. Објашњења и трикови како да то учините а да ни не осетите следе у неком од наредних текстова. ☺

До тад се придружите свету барем у једном – престаните да користите пластичне кесе. Три, четири, сад!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име