Насловна Еко календар 4. април – Светски дан пацова

4. април – Светски дан пацова

1612
1
Време читања: 3 минута

Ентузијасти, узгајивачи и љубитељи пацова као кућних љубимаца су били свесни тога да пацови имају лошу репутацију и решили су да то промене. Ови интелигентни и друштвени крзнени сисари добили су датум када се обележава Светски дан пацова, 4. априла 2002. године.

На овај начин, љубитељи пацова су покушали да разбију неке предрасуде о њима и да укажу на то да пацови заслужују више поштовања кao једнe од најчешће коришћених животиња за испитивања у САД. Поред тога, у Танзанији, Мозамбику и Камбоџи пацови спашавају животе људи јер су тренирани да нањуше експлозив и открију минска поља.

Иако могу бити преносиоци заразних болести, као што је куга, 2018. године спроведено је истраживање које сугерише да пандемију куге (која је однела више од једне трећине људске популације у Европи у периоду од 1347. до 1351. године)  нису примарно преносили пацови. Примарни преносиоци су били људи, односно људске буве (Pulex irritans) и људске ваши (Pediculus humanus humanus)

Често се о пацовима мисли да су прљави, међутим пацови (и мишеви) су изузетно чисте животиње које се „умивају” неколико пута током дана. Постоји мања вероватноћа да ће пацови бити заражени или пренети вирусе и паразите него пси или мачке.

Сада, када смо барем мало разоружали ваше предрасуде о пацовима, барем се надамо да јесмо :), хајде да видимо која је то разлика између „обичних” пацова и оних који су кућни љубимци.

Пацови као кућни љубимци

У свету постији преко 60 врста пацова, међу којима су сиви пацов (Rattus norvegicus) и црни пацов (Rattus rattus) који је уједно и најраспрострањенији. Као слепи путници на бродовима, у претходних пар векова нашли су дом у многим земљама. 

Црни пацов (Rattus rattus) и Сиви пацов (Rattus norvegicus)
Извор: https://en.wikipedia.org/

Пацови који су данас кућни љубимци потичу од сивог пацова (Rattus norvegicus). Оно што разликује пацова љубимца од „дивљег” јесте то да су кроз генерације одгајани тако да изгледају љупкије и буду питомије нарави. Неприпитомљени сиви пацови су и даље дивље животиње које нису пријатељски натројене према људима.

За разлику од њих, пропитомљени пацови уживају у друштву људи. Због тога што су социјалне животиње, препоручује се да се држе у истополном пару или у групи. Међутим, и довољно посвећен власник може надокнадити друштво другог пацова. Интелигентни су и радознали и могу научити разне трикове. Карактер им је обично миран, воле контакт са људима и не оглашавају се много.

Пацови који се чувају као кућни љубимци су дугачки од 20 до 25,5 центиметара, не рачунајући реп и тешки од 220 до 500 грама, као одрасле јединке. Мужјаци су обично већи од женки. Најчешће имају дугачке бркове, прекривени су кратким крзном, док је реп без длака (мада постоје и варијације без крзна и без репа).

Америчка асоцијација пацова љубимаца и мишева (American Fancy Rat & Mouse Association) признаје 7 варијација врсте – стандардна, рекс, безрепа, врста без крзна, сатин, дамбо и врста са чекињастим крзном. Све ове врсте могу имати различиту боју крзна.

Дамбо варијација пацова љубимца

Занимљивости о пацовима

  • Пацови живе у просеку 2 до 3 године.
  • Полно су зрели са само 5 недеља и могу имати од 6 до 20 младунаца по леглу.
  • Сматра се да је највећа врста пацова Босави вунени пацов (Bosavi woolly rat), откривен 2009. године у планинским пределима Папуа Нове Гвинеје. Дугачак је 82 центиметара, не рачунајући реп и тежак око килограм и по.
  • Зуби им стално расту и због тога морају да их троше грицкајући, иначе не би могли да једу.
  • Свој реп пацови користе за баланс када прелазе са гране на грану, иду по оградама или по телефонским кабловима. Пацови користе реп по истом принципу као што циркуски извођачи на жици користе мотку.
  • Пацови воле да их голицају – једно истраживање показало је како пацови трче ка руци која их је претходно голицала и да испуштају „смејуће” звуке када су срећни.
  • Пацови исказују емпатију тако што помажу другим пацовима у невољи, показују истраживања.

Иако нам животни век пацова може изгледати кратко, ове (углавном) крзнене лоптице могу бити интересантни другари. Нега и одржавање пацова као кућног љубимца такође не изискују велике трошкове

Да ли бисте пружили шансу овим радозналим и дружељубивим љубимцима?

1 КОМЕНТАР

  1. dao sma predlog onomad da 9 januar bude dan klesta. inace moja smrt klesta force su za ove pacove izmislila praznik. korisna, efikasna ali niko ne razme zasto i klesta nemaju svoj dan kad to imaju pacovi.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име