Насловна Еко календар 11. јул – Светски дан популације

11. јул – Светски дан популације

2840
0
http://pages.rediff.com/
Време читања: 3 минута

Од 1987. године, 11. јул је познат као светски дан популације/становништва. Tе године планета Земља је била насељена са 5 милијарди људи. Данас тај број превазилази 7,5 милијарди, док стручњаци прогнозирају чак 9 милијарди људи до краја 2050. године.

Азија представља континент са највећим бројем становника (4,5 милијарде) међу којима су са највећим бројем Кина и Индија. Азију прати Африка са 1,2 милијарде људи.

На основу ових података не можемо да не запазимо како је било потребно много времена да популација достигне милијарду, што се десило почетком XIX века, и само 200 година касније да достигне 7 пута већи број.

Извор: http://www.worldometers.info/world-population/ На овом сајту статистика показује број рођених, број умрлих, и могу да се прате предвиђања за будућност.

Обележавањем овог дана свакако би требало да се осврнемо на све потенцијално негативне манифестације услед знатног пораста људске бројности људске популације. Морамо бити свесни да велики утицај на глобално повећање броја људи има везе са недовољном едукацијом о заштити од нежељених трудноћа. Према званичним подацима које пружа Child Welfare Information Gateway, у Америци 400.000 деце је 2014. године било у домовима за незбринуту децу, док у Србији постоји 6.500 деце у домовима и око 5.000 у хранитељским породицама.

Још један проблем за планету Земљу јесте изградња нових насеља, што захтева директно уништење природне површине и природних станишта многих биљака и животиња. Нова насеља изискују нове школе, нове објекте трговине, дакле опет говоримо о уништењу земљишта, док ће сваки објекат донети и ново загађење ваздуха у сезони грејања, ново одбацивање секундарних сировина итд. Закључујемо да се ради о ланчаној реакцији која је врло неповољна за Земљу у времену када већ постоји велики проблем од глобалног загађења.

Стручњаци апелују да се овај дан искористи за подизање свести у циљу одржања равнотеже у природи које смо део, и на коју имамо највећег утицаја. Требало би да прихватимо одговорност за стабилизацију броја људи на планети, као и за очување и побољшање квалитета живота на Земљи, како због нас самих, тако и због наших потомака. Сви који су упућени у истраживања и баве се екологијом требало би да искористе свој положај ради едукације околине о овом великом проблему. Ова планета и сви њени ресурси дати су нам као поклон, и тај поклон треба да поштујемо и чувамо.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име