Насловна Еко календар 18. јануар – Светски дан Снешка Белића

18. јануар – Светски дан Снешка Белића

1512
0
Време читања: 3 минута

Светски дан Снешка Белића обележава се 18. јануара, почевши од 2011. године. Овим датумом заправо се покушава представити сам облик Снешка – „8“ симболизује његово тело, а „1“ његов штап или метлу. Како ниједан месец нема 81 дан, најбоље решење било је да се овај дан слави 18. дана у месецу. Штавише, јануар је обично довољно хладан за прављење Снешка и стога је савршена шанса за прославу у његову част.

Снешко Белић је антропоморфна снежна скулптура која треба да представља човека. Обично их праве деца радујући се доласку зиме и снегу у оним крајевима Земљине кугле где пада снег. У неким случајевима, учесници зимских фестивала праве велики број ових скулптура. Снешко је кратког века, те је добар пример пролазности у поезији и прози, као и пример уметничке инсталације. Слика испод приказује једно од такмичења прављења Снешка у Кини:

Снешко има занимљиву прошлост. Прва писана документа која сведоче о постојању Снешка Белића потичу из XVI века (на пример код Шекспира). Овај популарни лик се затим спомиње у дечјим песмицама 1770. године у Лајпцигу. Тек почетком XX века постаје редовна појава везана за прославе пред крај године. У неким земљама данас се Снешко везује за прославу Божића, али најчешће се прави у знак прославе зиме, првог снега и за забаву младих. У двориштима и парковима стоји све док се не истопи.

О њему су писане и писаће се песме. Једну од најпознатијих можете преслушати испод:

Снешко Белић широм света има разне облике. У Уједињеном Краљевству се, на пример, Снешко најчешће прави од две снежне кугле. У САД-у се углавном прави од три кугле. Занимљиво је да се у Литванији Снешко назива „човек без мозга” 😊. Управо зато, као знак протеста против своје владе, у зиму 2005. године Литванци су око свог парламента поставили 141 Снешка, по једног за сваког парламентарцa.

Аустрија је дом највишег Снешка Белића на свету, који је званично ушао у Гинисову књигу рекорда. Овај Снешко носи надимак “Риеси”, што би се грубо превело као “гигант”, па самим тим има висину од гигантских 38,04 m:

Снешко је вољени симбол зиме и једна је од најпопуларнијих личности широм света. Где год људи познају снег, такође познају и снежне фигуре и фигурице. Снешко је аполитичан и нема религиозно порекло – а то су већ два велика разлога да вас многи симпатишу.

У сваком случају, и поред свих симпатија, може се рећи да наш драги Снешко Белић припада угроженим врстама. Због свог кратког животног века, Снешко симболизује и спретност. У данашње време глобално загревање доводи до тога да Снешко постаје прилично редак. Пада мање снега. Снег се топи много брже и задржава се веома кратко. Често то кратко време није довољно за изградњу Снешка.

Шта ово значи за Снешка, а и за нас? Снешко нажалост нема способност да се прилагоди непрекидном загревању планете, могао би бити у опасности од изумирања у неким деловима планете где је раније био најнормалнија појава. Ми ћемо, с друге стране, још увек бити овде да се суочимо са све већом вероватноћом разарајућих утицаја климатских промена. Многи специфични утицаји се разликују у зависности од локације, али научници кажу да ће утицаји вероватно на неки начин утицати на већину нас.

Један од најбољих Дизнијевих анимираних јунака свих времена је Олаф, Снешко Белић из цртаног филма „Снежно краљевство“ (енгл. Frozen), oсим што је шармантан и презабаван, такође суптилно указује на то шта може да му се деси ако проведе превише времена на сунцу:

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име