Насловна Еко календар 7. новембар – Светски дан торбарског мравоједа

7. новембар – Светски дан торбарског мравоједа

1554
0
Време читања: 3 минута

Торбарски мравојед, нумбат, валпурти, пругасти мравојед, све су ово имена под којима је наша данашња звезда позната. Овај малени торбарски сисар припада реду Dasyuromorphiaкоји обухвата већину аустралијских месождерских торбара, укључујући и тасманијског ђавола и торбарског вука. Торбарски мравојед је једини рецентни представник своје монофилетске породице Myrmecobiidae.

Дужина тела овог мравоједа износи око 50 cm, од чега и до 23 cm може отићи на чупави реп. Крзно је боје песка са тамним и светлим пругама по леђима, тамне шаре се протежу и на глави. Оваква боја помаже му да се лако камуфлира по степским пределима у којима живи и лови. Очи су крупне, и на дневној светлости види одлично. Уши су ситне, обле на врху главе. У малој њушки смештен је дугачак језик захваљујући којем нумбат лови термите. Предње канџе су јако развијене и помажу му у ископавању термитских гнезда. Приликом лова највише се ослања на чуло мириса. Одрасла јединка може да поједе чак 20.000 термита у једном дану. Торбарски мравојед је, због своје величине, на мети предатора као што су лисица, змија, дивља мачка и дингос. Ноћу се крије и спава у шупљим деблима, док дан проводи у опрезном проналаску термита.

Иако спадају у торбаре, женке торбарског мравоједа на трбуху немају торбу, оне на свет доносе 2 до 4 жива младунчета који код мајке остају док не напуне неколико месеци.

Извор: i.pinimg.com

Ова симпатична животиња насељавала је јужни и западни део Аустралије, међутим данас је у природном станишту има само у пар изолованих станишта. Процењује се да тренутни број износи једва 1000 јединки у читавој Аустралији. 

Плаво – тренутна распрострањеност; Наранџаста – некадашња распростањеност
Извор: lh3.googleusercontent.com

Торбарски мравојед је на ивицу изумирања дошао из више разлога као што су остајање без природног станишта, па је приморан да се бори за живот са већим грабљивцима, али и због криволова и масовног изловљавања ради прераде крзна. 

Због забрињавајућег пада бројности популације, 2006. године покрента је кампања под називом Project Numbat која има за циљ подизање свести о угрожености ове врсте. Ова иницијатива кроз различите пројекте покушава да очува и побољша бројно стање нумбата у Аустралији.

Изузетно битна карика у ланцу исхране, торбарски мравојед регулише бројност термита, те је сувишно причати о његовом значају за изоловани континент какав је Аустралија. Због тога је ова малена животиња добила свој дан, а на нама је да га обележавамо и ширимо.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име