Насловна Еко календар 22. јун – Светски дан тропских кишних шума

22. јун – Светски дан тропских кишних шума

2365
0
Време читања: 2 минута

Светски дан тропских кишних шума покренут је 2017. године са циљем да се подигне свест и подстакну акције за њихову заштиту. Због климатских промена и других утицаја људи, тропске кишне шуме спадају у најугроженије екосистеме на свету. 

https://lh6.googleusercontent.com/hjqMo6I7JaTza_Hye4wDLdqtqji-WbUwt3hJqlnKt_YDKUkwDtxCve2n1kNG63Ue0AmP-g7Fp1gD9wtsJhonFbhFa_aaWtirov4_DWsuZ5vAYsk-Jy0_0xiXYqzE34kdG59z8xQc

Организација Rainforest Partnership која је покренула овај догађај истиче да је Светски дан тропских кишних шума прилика да образују свет, славе и окупљају људе како бисмо сви заједно заштитили прашуме. Велики број организација, током целе године вредно ради и неуморни су у напорима да заштите ове рањиве екосистеме, а 22. јуна имају прилику да удружени представе резултате свог рада и да својим утицајем охрабре остатак света да буде свеснији и предузме акције како би се придружио тим напорима. Свако од нас има улогу у заштити и обнављању животне средине и имамо моћ да својим поступцима свет учинимо бољим местом.

https://lh4.googleusercontent.com/8pMFFOYczLiBsQGYv9FRcVPVfgmzQD9Xe6q69qQytjDsh2b3ui3aKhfNdsE3nH1J9bcbleG0Z41lZTheK63FxBirdUb9S3MdVZKnBWIYLRsiisdEq2A7WEosv-XUoyYw5rwp2XTJ

О значају тропских кишних шума писали смо и раније, али никада није на одмет подсетити се укратко због чега су драгоцени ови чаробни екосистеми. 

Тропске кишне шуме прекривају само 2% површине планете, а половина свих биљних и животињских врста живи управо тамо. Оне ублажавају климатске промене, значајан су учесник у циклусу кружења кисеоника, угљеника и воде у природи, извор су сировина за лекове и дом су великог броја домородачких народа који живе у хармонији са природом и од којих можемо научити много.

https://lh6.googleusercontent.com/NXwfc3rdNSERXztXt8cxE2MBju3kIPqTHKOIgkOwYlBS-dRuqEaBMPvqb3iGmAKGkzGSA3AUWpDHIzfYeb_Pi3Pu1VWKfmqSJ_hiwb6L4aVuwj3xhyv5l0Q3wYu57TzExdA1wtUp

Иако су тропске кишне шуме далеко од нас, блиски су нам проблеми са којима се суочавају, а последице тих проблема су део и наше свакодневице. Укључите се у овај догађај, отпутујте виртуелно у дивљину и немојте се изненадити ако осетите блискост са далеким и дивним Ашаникама који својим животима бране своју шуму. 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име