Насловна Еко календар 5. јун – Светски дан заштите животне средине

5. јун – Светски дан заштите животне средине

2445
0
Време читања: 2 минута

Светски дан заштите животне средине се обележава 5. јуна сваке године кроз различите кампање и акције. Овај датум се користи да се назначе и промовишу проблеми загађења мора и океана, пренасељења планете, глобално загревање, одрживост и заштита животиња. Овај догађај је први пут прослављен 1974. године, две године после прве међународне конференције о заштити животне средине у Стокхолму. Једна од првих земаља чланица је била и Југославија.

Широм света сваке године се на овај дан покрећу различите активности у које је укључена јавност, а које служе да образују шире становништво о одговорности коју сваки појединац има према животној средини. У ове акције је једнако укључен владин и невладин сектор. На годишњем нивоу се бира и земља домаћин или град домаћин која заједно са УНЕП-ом (United Nations Environement Programme) одређује тему догађаја. Прва тема, 1974. године, била је „Само једна земља” и земља домаћин је била Америка.

Сајам у Вашинктону, где је направљена прва прослава дана заштите животне средине (1974) са темом „Само једна Земља” у Америци.

Тема оводогишњег дана заштите животне средије је „Победити загађење пластиком” (Beat Plastic Pollution) и земља домаћин је Индија. Ова тема је усмерена на свакодневне промене које сваки појединац може да учини да би умањио загађење пластиком. Идеја је да се људи ослободе једнократне пластике, будући да она има озбиљан негативан утицај на животну средину. И требало би да коначно ослободимо нашу природу, дивљину – и наше здравље од негативног утицаја пластике.

Дечак трчи кроз плажу препуну пластике у Индији. Слика јасно показује инспирацију за овогодишњу тему. Овакви призори се могу видети широм света. Извор: Pixdaus

Ова манифестација је такође обележена и широм Србије кроз различите акције. У Врању је организовано сакупљање стаклене амбалаже у центру града; додељене су награде различитим компанијама које у оквиру свог пословања брину и о животној средини; организовано је чишћење Чукаричког рукавца као и бројне друге акције и кампање којима се подиже свест о све већем проблему – пластици.

У центру Краљева у акцији заштите животне средине су учествовали и основци и средњошколци из неколико краљевачких школа. Ми им скидамо капу! 🙂 Извор: Данас ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име