Насловна Еко календар 5. јун – Светски дан заштите животне средине

5. јун – Светски дан заштите животне средине

795
0
Време читања: 3 минута

„Само једна земља” био је слоган Стокхолмске конференције, прве конференције посвећене заштити животне средине, још давне 1972. године. Данас, педесет година касније, ова чињеница и даље нас све опомиње – ова планета је наш једини дом.

Овогодишња тема Дана заштите животне средине иста је као и пре педесет година. Циљ прославе Светског дана заштите животне средине је подигнути свест о њеном значају, али и заштита планете кроз колективне акције. Теме које ће бити истакнуте приликом обележавања овог дана су климатске промене, акције у природи (акције чишћења или акције пошумљавања) и акције против загађења, као и одрживи развој.

Иако наши индивидуални избори потрошње у виду зелених навика чине разлику, колективна акција ће створити много већу и значајнију промену животне средине која нам је свима потребна како бисмо могли напредовати ка одрживијој планети.

Шведска и њен однос према животној средини

Шведска је једна од држава која предводи борбу против климатских промена. Такође је међу „лидерима у озелењавању” привреде. Њене емисије CO2 су знатно испод просека и из године у годину додатно опадају. Стандарди квалитета ваздуха, али и сам ваздух у Шведској су изузетно добри и ова земља је додатно уложила напоре за заштиту животне средине и очување природе. Такође, она брзо гради инфраструктуру и прелази на технологије са ниским емисијама угљеника и обновљиве изворе енергије, те је све више инсталираних соларних панела, а у порасту је и коришћење електричних возила. 

Шведска је трећа по величини земља у Европској унији и поседује 30 националних паркова. Обдарена је разноврсним екосистемима, укључујући импозантне планине, корални гребен, густе шуме и валовите пешчане дине. На територији Шведске живи доста дивљих животиња, а неке од њих, које се лако могу уочити су: лосови, јелени, као и многобројне врсте птица. Шведска је такође дом предатора као што су медвед, вук, рис.

Ова држава налази се међу највећим донаторима у финансирању животне средине и климе.

Одрживи живот у Шведској

Шведска је била прва земља на свету која је донела Закон о заштити животне средине, још 1967. године. Од тада, Шведска је направила огромне кораке у доношењу трансформативних друштвених промена за одрживи живот у складу са природом.

Влада ове државе је поставила циљ да до 2045. буде без фосилних горива. У Стокхолму цео подземни систем ради на „зелену” електричну енергију, а од 2017. године сви аутобуси раде на обновљива горива. 

Рециклажа у Шведској је најстарија у Европи. Свако ко купи пластичну флашу или лименку мора да плати депозит који се враћа када се празна флаша или лименка рециклира. У 2020. години, скоро половина (46%) кућног отпада претворена је у енергију, а скоро 90% флаша и лименки и око 70% свеукупног амбалажног отпада је рециклирано.

Колико је Шведска посвећена заштити животне средине, веродостојно показује и податак да је њен главни град 2012. године изабран за зелену престоницу Европе. Ова држава свима је велики узор и пример како се опходити према животној средини и како је заштитити.

Заштита животне средине – природи је потребна наша помоћ

Да бисмо одржали глобално загревање испод 1,5°C у овом веку, морамо преполовити годишње емисије гасова стаклене баште до 2030. Уз то, глобално загревање није једини проблем са којим се већ годинама суочавамо и боримо. 

Без акције, изложеност загађењу ваздуха изван безбедних смерница повећаће се за 50% током деценије, а пластични отпад који се налази у воденим екосистемима ће се скоро утростручити до 2040.

Потребна нам је хитна акција да се позабавимо овим озбиљним питањима, чинећи живот на планети што пријатнијим и квалитетнијим. Прекопотребан нам је одрживи живот у складу са природом. Многе од ових опција (зелених навика, циркуларне економије, закона) могу креирати само већи ентитети: националне и поднационалне владе, мултинационалне компаније, предузећа, међународне организације и друге организације које имају моћ да препишу правила, промене своје понашање, уоквире наше амбиције и отворе нове хоризонте. Ипак, појединци и цивилно друштво су кључни заговорници, они који подижу свест и који подржавају зелене навике. 

Што више дижемо глас, истичемо шта треба да се уради и указујемо ко је одговоран, промена ће доћи уколико будемо истрајни и упорни.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име