Насловна Животни стил Супстанце које изазивају забринутост – SVHC

Супстанце које изазивају забринутост – SVHC

3758
0
Време читања: 4 минута

Колико пута сте се нашли у продавници и желели да купите неку плишану или пластичну играчку за дете, али нисте били сигурни да ли ће оно бити безбедно ако је стави у уста? Окружени смо предметима и производима чији хемијски састав не знамо, иако по закону имамо права на то.

Закон о хемикалијама прописује да је снабдевач дужан да сваком дистрибутеру или кориснику достави информације о одређеном производу уколико он садржи супстанце које изазивају забринутост (Substance of very high concern, даље SVHC) у концентрацији већој од 0,1%. Информације треба да садрже име супстанце коју производ садржи и треба да буду довољне за безбедну употребу тог производа. 

Шта су SVHC?

За почетак је битно да нагласимо да се свака хемикалија која може нашкодити сматра опасном. Супстанце које изазивају забринутост су оне које могу имати озбиљне последице по људско здравље, биљке, животиње и животну средину. Европска агенција за хемикалије је још 2008. године забележила прву хемикалију која би могла нарушити здравље људи и животну средину. Тако су настале две листе, Листа за издавање одобрења (Authorisation list) и Листа кандидата (Candidate list) на којима су наведене све опасне хемикалије. По узору на земље Европске уније и Србија је саставила две листе које се објављују и допуњују у Службеном гласнику Републике Србије, то су Листа супстанци које изазивају забринутост и Листа супстанци кандидата за листу супстанци које изазивају забринутост. Правилник о регистру хемикалија ажурира се на годину дана, а на листе се додају нове хемикалије сваке друге или треће године. Да би се нашле у промету, треба да се пропише одређени начин коришћења. Циљ ових поступака јесте смањење количина SVHC у производима и прелазак на безбедније алтернативе.

На основу тога где се налазе, како утичу на људски организам и који је њихов састав, хемикалије, односно супстанце које изазивају забринутост могу се груписати. Тако се издвајају:

  • Супстанце које су карциногене, мутагене или токсичне по репродукцију

У овој групацији су најопасније хемикалије које могу да утичу на ДНК, изазову карцином и поремете сексуални развој човека. Најпознатији међу њима су фталати. Они се налазе у различитим производима као што су производи од пластике, жице, каблови, црева, подне облоге, кровни материјали, а користе се за облагање торба и корица књига.

  • Супстанце које су перзистентне, биоакумулативне и токсичне

Перзистентност заправо значи да се тешко разлажу, а биоакумулативност да се овакве супстанце накупљају у организму. Издвајају се супстанце које могу бити перзистентне, биоакумулативне и токсичне, али и веома перзистентне и веома биоакумулативне. Такође, могу доспети до удаљених подручја јер се преносе кроз атмосферу, а када се ослободе у животну средину, остају ту заувек. Користе се у текстилној индустрији, у производњи непромочиве обуће и одеће, за пресвлачење намештаја, а налазе се у завесама, ролетнама и душецима. 

  • Супстанце које изазивају подједнаку забринутост 

То су супстанце за које доказано постоји вероватноћа да ће озбиљно нашкодити људском здрављу или животној средини. Овој групи припадају супстанце које изазивају поремећај рада ендокриног система или сензибилизацију респираторног система. Издвајају се једињења (4-терц-октилфенол етоксилати) која се користе у производњи боја, медицинских средстава и опреме. 

Најбољи пример како неке од ових супстанци могу утицати на људски организам дала је Јасминка Ранђеловић, координаторка АЛХемаговорећи о бисфенолу А који по својој молекулској грађи подсећа на естроген и на тај начин, када доспе до нашег организма, ствара лажни сигнал да имамо високу концентрацију естрогена у крви. Тако долази до прераног пубертета, полицистичних јајника и других проблема, па чак и обољења.

Где се могу наћи SVHC
Извор: АЛХем

На слици можемо да видимо где се у домаћинству могу наћи опасне хемикалије, а ставићемо акценат на фталате који се налазе у дечијим играчкама. Деца често спавају са играчкама, додирују их, стављају у уста и дечија соба пуна је њих. Фталати су ендокрини дисруптори, што би значило да када доспеју у организам заузимају улогу хормона или блокирају рецепторе за хормоне, као поменути бисфенол А. Фталати се додају пластици, како би је омекшали и спречили лако ломљење, али се не везују за њу, полако се испуштају из пластичних производа и прете да нашкоде ономе ко је у контакту са пластичним производом. АЛХем је у Србији спровео истраживање на 15 пластичних играчака одабраних по методи случајног узорка из продавница азијске робе као и специјализованих продавница играчака. Резултати су показали да чак 7 од 15 играчака садржи фталате у концентрацији од 0,5% до 31,5% што је и до 300 пута више од дозвољене концентрације (0,1%). На тржишту Европске уније је спроведено слично истраживање и подаци говоре да свака пета играчка садржи виши ниво фталата од дозвољеног. 

Иако су подаци забрињавајући, ипак постоји позитивна страна целе приче. Алтернатива за безбедније хемикалије – АЛХем је једна од многих организација у свету која се науком бори за наша права, као и за здравији и безбеднији живот свих нас. У наредном тексту који ће бити на нашем блогу сазнаћете како је један од пројеката чији је део била управо ова организација допринео решавању проблема SVHC. Такође, сазнаћете како сви можемо да будемо део тог пројекта и дамо свој допринос! 

Извори:
АЛХем – Алтернатива за безбедније хемикалије
Министарство заштите животне средине

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име