Насловна Активизам и едукација Угледај се на Хенрија

Угледај се на Хенрија

1486
0
Време читања: 2 минута

Када упловимо у свет одраслих – посао, рачуни, трошкови, преживљавање… огугламо на разне ситуације и појаве које су нам привлачиле пажњу када смо били мали. Онда приметимо како су деца искрена, неискварена и како виде свет другачијим очима.

Сад се запитајте – да ли мора тако да буде? Зашто не можемо сви да размишљамо као деца? Они не знају много о томе како функционише светска економија и слично, али лако могу да осете шта је добро, а шта није. Ако ухватите себе како губите тај осећај, попричајте са неким дететом.

Деца наравно нису сва иста. Оно што већину њих највише погађа јесте – неправда. Ако дете некако схвати колика се неправда дешава када је у питању природа и све што није у директној вези са човековом врстом, може да се растужи толико да је једини начин да га орасположите да му заправо дате прилику да покуша да ту неправду промени.

Деца јесу мала и не могу да ураде пуно, али треба да их учимо да својим примером и својим понашањем она могу да утичу на своје другаре па чак и оне одрасле који их окружују.

Пример оваквог детета је мали Хенри.

Хенри је постао познат по снимку који се појавио на интернету пре нешто више од годину дана. Видео је на фејсбук поставила његова мајка, у жељи да га подели са пријатељима, међутим убрзо је постао планетарни хит. На снимку можете видети дечака који неутешно плаче зато што људи уништавају планету.

Многи су негодовали да децу родитељи не треба да излажу таквим информацијама јер они не могу да разумеју, али Хенри је сам доживео обичан час у школици као веома трагичне информације. Тада је схватио да ако бацамо ђубре ван канти, мале животиње могу да помисле да је то храна и на тај начин угину. Такође да када посечемо шуме, многе животиње (и Хенрију кључно – њихове бебе), остају без дома. Могућност да бебе на тај начин губе живот је за њега недопустива.

Хенри је био љут и изјавио је како једва чека да порасте, односно, како би заправо волео да може одмах да буде велики да би могао да ради свој посао – да се бори против оних који уништавају планету. Срећом, његови родитељи су му доказали да може да почне већ сада.

Тако је мали Хенри, са само 6 година, постао полицајац-заштитар у свом граду, има своју малу униформу, чисти улице и говори људима да морају да престану да бацају ђубре. Редовно сади дрвеће у околним шумицама, снима своје кратке часове у којима објашњава важност природе и штетност наших свакодневних навика и прави илустрације којима мотивише своје другаре и оне који га прате.

Ако желите да видите шта све паметно Хенри има да вам поручи, погледајте његову фејсбук страницу или неки од видеа на јутјубу. 🙂

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име