Насловна Активизам и едукација Аеро Аларм – Укључите грађане и грађанке

Аеро Аларм – Укључите грађане и грађанке

985
0
Фото: Ђорђе Ђоковић Извор: https://www.kolubarske.rs/sr/vesti/valjevo/10332/
Време читања: 2 минута

Последњих дана 2021. године истиче важност Плана квалитета ваздуха који су 2016. године усвојили одборници Скупштине града Ваљева. Локалне власти у Ваљеву нису својевремено укључивале грађане и грађанке у припрему тог документа локалне јавне политике, нити су обезбедиле ефикасну примену мера предвиђених у том документу. На седници Савета за чист ваздух у октобру ове године је разматран грађански извештај о реализацији плана и констатовано је да ова локална јавна политика није донела очекиване резултате. И даље постоји висок ризик за здравље људи услед утицаја загађеног ваздух у Ваљеву. Јавна политика која се тиче квалитета ваздуха није постала одржива.

Ваздух у Ваљеву је и у периоду важења Плана квалитета ваздуха био најлошије, треће категорије, због присуства концентрација суспендованих ПМ10 честица изнад граничних вредности, просечно 140 дана годишње, вишеструко изнад 35 дозвољених дана. Обавеза локалних власти да изради И  примени План квалитета ваздуха ради достизања граничних вредности суспендованих честица је предвиђена Законом о заштити ваздуха и Уредбом о условима за мониторинг и захтевима квалитета ваздуха. Та обавеза није испуњена јер није достигнут жељени циљ, да концентрације загађујућих материја у Ваљеву буду смањене на прихватљив ниво. План квалитета ваздуха 2016-2021. је био мртво слово на папиру. Ваздух у Ваљеву је постао још загађенији.

Упркос захтевима заинтересованих грађана да се приступи изради новог документа уз учешће јавности, Градска управа у Ваљеву је почетком августа закључила уговор о изради Плана квалитета ваздуха за наредни петогодишњи период са предузећем Саобраћајни Институт ЦИП доо из Београда у конзорцијуму са предузећем СЕТ доо из Шапца. Иако је рок за извршење посла истекао почетком новембра, нацрт Плана квалитета ваздуха у Ваљеву још није објављен, нити је познато ко су особе које учествују у његовој припреми. Поступак локалних власти у Ваљеву које су приступиле прибављању документа без спроведеног поступка јавне набавке и без укључивања јавности, ствара сумњу да ће и нови План квалитета ваздуха бити прибављен да би се испунила форма, те да неће имати утицаја на примену мера за смањење загађености ваздуха и заштиту здравља људи.

Поново позивамо највише представнике Града Ваљева да благовремено укључе јавност у процес припреме новог Плана квалитета ваздуха. Очекујемо, такође, да локалне власти и други надлежни органи, установе и предузећа предузму хитне мере како би се грађани обавестили о загађењу ваздуха, као и мере које ће заштити здравље људи и ургентно смањити емисије штетних материја из највећих  извора загађења у нашем граду.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име