Насловна Свет око нас Вода Вештачки природни базени

Вештачки природни базени

2871
0
Време читања: 2 минута

Ако се сетимо врелих летњих дана које смо оставили за нама, вероватно смо макар у једном тренутку ишли на базен, где нас сачека мирис креме за сунчање, хлора и других хемикалија.

Али шта ако бисмо, уместо да идемо да пливамо на вештачко изграђеном базену препуном хемикалија и воде, ускочили у вештачки базен који је такође и природан?

Извор: OrganicPools

Давид Паган Батлер је направио једноставан дизајн природних базена у којима је једина хемија – органска, и воду пречишћава једноставан филтер (налик на оне у акваријумима) и биљкама какве би се и иначе нашле у природи.

У почетку, Давид је користио скупе материјале, мислећи да ће тиме осигурати бољи квалитет базена. Међутим, касније, уз много праксе, схватио је да фини и скупи материјали неће направити разлику, и тако прилагодио свој дизајн. У његовом базену се сада користе приуштиви и рециклирани материјали. Сам дизајн је представљен и на интернету у облику „Уради сам“ формата.

Цветање базена 🙂
Извор: OrganicPools

Предност ових базена је што опуштају и ум и тело, а систем пречишћавања воде је толико добар да се вода може користити и за пиће! И, ако сте размишљали о прављењу базена, као што сви јесмо у наше слободно време, засучите рукаве и направите језеро. 🙂

Уколико желите да погледате више о органским базенима, погледајте видео:

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име