Насловна Животни стил Вештачко против сеченог – боље од два зла

Вештачко против сеченог – боље од два зла

2026
0
Време читања: 3 минута

Најбоље је у Нову Годину ући с новим, здравим и зеленим навикама. Прва новогодишња одлука с којом улазимо у 2020. годину ће бити које новогодишње дрво да окитимо: с бусеном, сечено или пластично? Већ смо у претходном чланку писали о предностима дрвета с бусеном, међутим сада је реч о „два зла”, и које је боље.

Сечено дрво или пластично?

Пластично, је л’ да? Јер оно може поново да се користи следеће године. Истина, поновним коришћењем пластичног дрвета смањујемо свој еколошки отисак – али за 15 година! У ову рачуницу је обухваћен ниво емисија штетних гасова, коришћење различитих ресурса – укључујући транспорт и утицај производње дрвећа на здравље. Уколико исто дрво користимо 15 пута, онда ће то дрво свакако донети више користи него штете. Међутим, истраживања говоре да просечна породица једно дрво користи највише до 7 година, а онда оно труне на депонијама, сасвим полако. Спорије него што бисмо волели.

Пластично дрво краси наш дом неколико сезона, а онда остаје у животној средини стотинама година

Наравно, постоје и предности пластичних јелкица – умањење опасности од пожара је један од њих, јер су суве иглице и новогодишње свеће опасна комбинација. Уклањање симптома алергија на праве борове и јеле је такође један од бољих ефеката пластичних јелки, а и чистије су – нема скупљања опалих иглица.

Али право дрвеће производи кисеоник за свог живота, расадници новогодишњих јелки су добро станиште за дивље животиње и често долазе из домаћих расадника. Расадници производе специфично станиште чиме подржавају контролисане екосистеме и дом су многих птица, глодара и инсеката.

Ако смо искрени, предности куповине правог дрвета су неоспориве. Сечене јелке су биоразградиве и могу да се рециклирају и користе за производњу малча, хранилица за птице или за застирање стаза.

Међутим, проблем се јавља код лоше регулације сеча, где многи продавци нелегално секу јеле и смрче из заштићених шума и продају их на пијацама. Наравно, у овом случају је сеча изузетно штетна за екосистем, поготово ако се не врши поновна садња после сече. Тако да ако купујете сечене јелке, битно је обратити пажњу на произвођача.

Иако је тужно видети исечену, бачену јелку, постоје многи начини да се јелка рециклира и да се дрво искористи. Чак и ако јелка заврши на депонији, њено разлагање ће трајати далеко краће од пластичне.

И која је одлука најбоља за заштиту животне средине?

Па, можда ћу вас разочарати, али најбоља одлука није ниједна од две понуђене.

Најбоља опција је куповина садног материјала с бусеном, чиме се подржавају домаћи расадници као што је расадник лепо-поље из Љига или АСЦ гарден који подржава продају садница из домаћих и страних расадника.

Од две понуђене опције – одговор ће зависити од вашег начина живота. Ако сте алергични на природне јелке и предани сте у поновном коришћењу пластичне јелке, можете уложити у пластичну јелку која ће остати с вама наредних 15 година (минимум) да бисте умањили њене негативне ефекте на планету.

Уколико сте у могућности и имате вољу, жељу и креативност, можете сами да направите пластичну јелку која ће имати позитиван ефекат на животну средину. 🙂

Ако имате опцију да купите сечено дрво, то је свакако боља опција – али само уколико знате њено порекло и имате могућност да је рециклирате на крају сезоне. Уосталом, мирис иглица је непроцењив детаљ у прослави нове године.

Шта год одлучили, свакако имате прилике да умањите свој еколошки отисак без обзира на јелку, коришћењем рециклираних украса, умањивањем пластичног отпада и отпада хране. Тако да не морате толико да се концентришете на само дрво – можете умањити загађење на толико других начина, у чему ће екоблог наставити да вам помаже и следеће године.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име