Насловна Живи свет Видео-игрице на еколошке теме

Видео-игрице на еколошке теме

1446
0
Време читања: 3 минута

Покретање приче о заштити природе, као и ширење еколошке свести, постају могући у све више сфера живота, од стручног усавршавања у бројним делатностима, све до приватног живота и разоноде. Већ смо писали о друштвеним играма на еколошке теме, а сада вам представљамо видео-игрице са сличним мотивима.

Еколошке игре представљају тип видео-игара које захтевају радозналост и сналажљивост унутар саме игрице, који се најчешће односе на неки природни процес или еколошки проблем. Сврха овог типа разоноде залази много дубље од пуке забаве и, у основи, његов задатак је да несвесно покрене играча да побољша своје еколошке навике. Стављајући проблеме из света који нас окружује у први план, играчи се налазе у таквој позицији да имају одговорност над поступцима који се, како у виртуелној игри, јављају и у њиховом личном животу. Особа која игра овакву игрицу осећа се као покретач промена у контексту игре.

Оно што ове игре чини корисним је најпре могућност њихове примене у стварном свету. Оне помажу играчима да визуализују дешавања у свом окружењу. Давање искуства корисницима у решавању појединих проблема путем игре много је делотворније од прикупљања ових информација читањем, па чак и од гледања видео-садржаја, као што су, на пример, документарни филмови. Разлог за ово крије се у томе што учешћем у игри можемо видети сопствени утицај и пратити лични напредак, што није могуће код традиционалних метода учења.

Извор: puzzlefactory.com

Неке од најзаступљенијих тема у еколошком типу игрица су:

  • управљање  иригационим системима и водом 
  • енергетика
  • екологија екосистема
  • образовање о екологији
  • пољопривреда
  • просторно планирање итд.

У даљем тексту представићемо неке од игрица овог типа.

Назив: GreenSpace (RocketOwl Inc. и WeForest.org)

Tема: Управљање отпадом

У радњи ове игрице, човек је триста година отпад избацивао у свемир и тиме угрозио равнотежу на другим планетама. Задатак играча је да их очисте. 
GreenSpace нас подстиче на размишљање о количини отпада коју производимо, као и о томе где он одлази и шта чини окружењу. И што је најважније – усмерава играче да пронађу решења. Може се играти са више људи, што уједно подстиче и тимски рад.

Назив: Working with Water (Central Coast Counsil и Chaos Theory)

Тема: Управљање водом

Место радње је Централна обала (приобална регија на југоисточној обали Аустралије). Како се број становника повећава, потребно је системско решење за водоснабдевање. Ово је стратешка игра у којој је играч одговоран за изградњу нове инфраструктуре. Управо ова игра приказује стваран проблем и стварне могућности решења примењиве у животу.

Назив: Never Alone (Upper One Games и E-line Media)

Тема: Ширење свести о другим културама и климатским променама

Село девојчице Нуне и њене поларне лисице погођено је мећавом. Игра се врти око поменута два главна јунака у решавању загонетки – откривања извора мећаве и успостављања равнотеже у природи. Испричана у облику усменог приповедања, играчима пружа знања о изолованим културама путем прича старешина и чланова заједнице.
Never Alone је направљена у сарадњи са локалним становништвом Аљаске и задире у однос између тамошње домородачке културе и њихове околине.

За крај, остављам вам предлог свима познате игрице – The Sims. У новом издању, игрица која је многима испунила одрастање осврће се на важност одрживих навика у свакодневном животу. За оне који се ипак не сећају, ова игра заснива се на просторном уређивању и свакодневном животу ликова и домаћинстава. У новој верзији, The Sims 4 Eco Lifestyle Expansion, у фокусу је одрживост.

Видео-игрице заиста имају потенцијал да досегну сваки сегмент савременог друштва и оснаже своје кориснике да се суоче са различитим проблемима данашњице. Када су еколошке игрице у питању, оне настављају да се развијају заједно са друштвом, проширују на нове платформе и истражују занимљиве, новооткривене теме, нелако достижне обичном човеку. Управо због тога могу окупирати пажњу, у највећој мери младих корисника, и помоћи им при развијању свести о науци, одрживости и решењима великих проблема.

Извори:

www.chaostheorygames.com

www.dw.com

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име