Насловна Активизам и едукација Врати где си га нашао – ученици Индије у борби против отпада

Врати где си га нашао – ученици Индије у борби против отпада

1295
0
Време читања: 2 минута

Србија и Индија (али и многе земље света) могу да се поистовете у једној ствари – ни једна од ове две државе нема добро решење за рециклирање или уклањање пластичних паковања од грицкалица и индустријског кекса. У нади да ће пробудити заинтересованост и одговорност великих компанија које се баве производњом и паковањем грицкалица, средњошколци у Индији су сакупили 20.000 празних пластичних паковања и послали их назад у фабрику.

Изгубљени у пластичном отпаду који се гомила на улицама и у депонијама, градске управе су подржале и наставиле да подстичу основце и средњошколце да сакупљају пластичне кесе и да их шаљу назад произвођачима. Идеја је да се подстакну произвођачи да нађу боље решење за своје производе, чиме ће се проблем загађења решити на самом извору.

Извор: https://returntonow.net/

Ученици школе у граду Тутукуди сакупили су више од 20.000 паковања хране за мање од две недеље, разврстали их и послали назад компанијама које су тај отпад произвеле. Више од 10.000 паковања је дошло од компаније која се зове Britannia (коју поседује већи произвођач Nabisco) која се бави производњом кекса, хлеба и колачића.

Уз пластична паковања, студенти су укључили и поруку:

Задовољни смо укусом и квалитетом ваших производа, али незадовољни пластичним паковањем. Ме желимо да осигурамо безбедну животну средину будућим генерацијама и умањимо наш пластични отисак. Одлучили смо да сакупимо искоришћен пластични отпад ваших производа да бисте га на безбедан начин уклонили. Молим вас помозите нам да уживамо у вашим производима без кривице, тиме што ћете увести еколошки прихватљива паковања.

Градске власти широм Индије се боре да умање коришћење пластике и да нађу трајна решења за решавање проблема отпада.

Велике компаније су такође добиле писмо од комесара града Тутукуди, Алби Џон Варгезеа, којим их подсећа да је од 2016. године уведен закон који обавезује произвођаче, увознике и власнике брендова да решавају проблем отпада који стварају њихови производи.

Он такође напомиње да је масовно слање отпада поштом имало сјајан резултат, и да ће наставити да подржава и шири програм даље кроз основне и средње школе у другим градовима.

Кроз приче о појединцима који сами мењају свет, али и великим акцијама у Индији може се видети да је Индија, иако једна од најнасељенијих и најзагађенијих земаља, такође насељена људима који су спремни да се боре против загађења. Ми можемо бити само инспирисани њима, као и људима из Србије који се боре да очисте нашу земљу.

Питање је, кад бисмо ми почели да сакупљамо ђубре и шаљемо назад произвођачима, колико би се компанија претворило у депоније.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име