Насловна Живи свет Жабе мењају пол без операције?!

Жабе мењају пол без операције?!

3163
0
Време читања: 3 минута

Да би човек променио пол, мора отићи на операцију. Уз то пролази кроз мукотрпан процес узимања хормоских таблета и постепеним навикавањем на ново тело, и то све добровољно. Неке жабе пак против своје воље мењају пол. Како?

Нешто што је дуго пролазило неопажено током пречишћавања отпадних вода јесу хормони. Откуд ту хормони?

Овде конкретно се ради о хормонима из контрацептивних таблета (познатих и као anti-baby пилуле). То су средства за спречавање нежељене трудноће која функционишу на бази хормонског третмана. Свака таблета садржи малу,тачно одређену количину хормона и конзумира се свакодневно. Хормон који се налази у већини производа је 17α-ethinylestadiol (EE2) што представља полусинтетски естроген.

Како једна таква супстанца доспева до водених екосистема?

Када жене конзумирају хормонске таблете, урином избацују мале, али опасне количине ЕЕ2. Како биотички тремани нису подесни за регистровање и елиминацију деривата холестерола (групу хемијских једињења којој припадају и хормони) естроген неопажено долази до станишта жабица. Жабе, као и други водоземци и рибе, у великој су опасности јер већину свог живота проводе у води. У истраживању је примећено да различите концентрације имају различито дејство, али несумњиво штетно.

Шта се догађа жабицама?

Иако чак ни синтетски естроген никако не нарушава живот женки, мужјаци су веома угрожени. Јединке рођене као генетички мужјаци мењају своје полне карактеристике и постају женке или чак интерсекс (односно нешто што бисмо назвали средњи пол). При већој концентрацији естрогена и шансе за потпуним обртом пола су веће. Тада јединке рођене са мушким генетским материјалом развијају женске полне органе. Услед мањих концентрација јединка се заглави у стадијуму имећу два пола и развија делимично мушке и делимично женске полне органе. У оба случаја генотипски мужјаци не производе карактеристичне звуке да привуку женке, односно зов на парење.

Полни органи новонасталих интерсекс јединки
Извор: www.nature.com

Како уопште до овога долази?

Неке врсте жаба имају осетљиве системе сексуалне детерминације (одређивања пола) на спољашње утицаје, с тога су веома подложне промени пола утицајем „залуталих” хормона у њиховом станишту. 

Зашто је важно да спречимо ове промене?

Превођење великог броја мушких јединки у женске (или интерсекс) доводи до смањене могућности за размножавањем и самим тим до све мањег и мањег броја потомака. За не тако дуг период, овај процес ће довести до потпуног изумирања врстa. Треба да се запитамо колико би нас потресла оваква ситуација да се дешава нама. Боримо се за велику слободу избора али заборављамо да је дамо и живом свету око нас. 

Промена контрацепције коју користиш је мали али значајан допринос воденим екосистемима. Важно је да очувамо разноврсност врсти на планети, јер постојање сваке врсте доприноси здрављу екосистема. То омогућава довољно хране за све врсте, па и нас људе. Зато научници пишу радове о оваквим проблемима, еколози шире свест о истим. Сада када знаш све ово, шта ћеш ти да урадиш? 

Извор: Tamschick, S. et al. Sex reversal assessments reveal different vulnerability to endocrine disruption between deeply diverged anuran lineages. Sci. Rep.6, 23825; doi: 10.1038/srep23825 (2016).

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име