Насловна Активизам и едукација Коначно забрањен узгој животиња ради крзна

Коначно забрањен узгој животиња ради крзна

2795
0
Време читања: 2 минута

Са радошћу вам јављамо да је од 1.1.2019. године на снагу ступио закон о забрани узгоја животиња ради крзна иако је усвојен још 2009. године. Од усвајања до ступања на снагу прошло је десет година и то је представљало „транзициони период” током ког је дато време власницима фарми да се преусмере на неку другу делатност.

„Већина узгајивача, током прелазног периода, затворило је своје фарме и преоријентисало се на друге привредне гране и тако у потпуности испоштовало Закон о добробити животиња. Међутим, неколицина преосталих узгајивача покушавало је да сруши законску забрану, с циљем да се отворе фарме куна које би у Србију долазиле из земаља које су свој закон испоштовале, а узгој крзнашица забраниле“, наводе из удружења „Слобода за животиње”.

Захваљујући напору и труду грађана и активиста, ови покушаји су потиснути и закон је опстао. Од почетка ове године, све фарме крзна су илегалне, а казна за непоштовање закона варира између 100.000 и 1.000.000 динара. Овим законом је забрањено „држање, репродукција, увоз, извоз и лишавање живота животиње искључиво ради крзна и коже“.

У Србији убијано је више од 12.000 чинчила годишње. За један квадратни метар бунде потребно је лишити живота 100 чинчила.

У Европи, забрана узгоја животиња ради производње крзна примењује се у Великој Британији, Аустрији, Македонији, Словенији, Белгији, Немачкој, Шведској, Хрватској и Луксембургу. Прописане забране с прелазним периодима који су у току постоје у Холандији, Чешкој, Норвешкој и Данској. У Шпанији је забрањено отварање фарми крзнашица из еколошких разлога док у Швајцарској не постоји формална забрана, али строги прописи држања животиња за потребе добијања крзна не дозвољавају узгој.

О еколошким утицајима производње крзна писали смо у тексту Никад ближи „Србији без крзна“.

Надамо се да сте и ви срећни колико и ми што ниједна чинчила више неће страдати у Србији како би неко носио бунду! На нама је сада да пријавимо сваку фарму која и даље ради илегално, ако на такву наиђемо.

Велико браво за нашу државу која није посустала када је овај закон у питању!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име