Насловна Животни стил Шта појединац може да уради да се заштити од загађења у урбаној...

Шта појединац може да уради да се заштити од загађења у урбаној средини

1166
1
Време читања: 4 минута

Изгледа да савремени човек никад интезивније није промишљао о загађењу околине и ваздуха. Готово сигурно, пракса је постала да се у штампи на дневном нивоу проверава степен загађености ваздуха. У грејној сезони, ово је значајно колико и праћење временске прогнозе, а у складу са резултатима планирају се и дневне активности. Упркос чињеници да живимо у ери када су нам све информације доступне, чини се да исти тај човек који редовно прати степен загађености ваздуха није учинио много да умањи загађење у урбаној средини. Изузеци су наравно увек присутни, али је екологија ипак посао свих нас, па изузеци на еколошкој мапи градова немају претерану практичну вредност.

Питања која се спонтано намећу, а све нас интересују, односе се на активности које свакодневно можемо да спроведемо, које нису претерано скупе и не одузимају нам много слободног времена, а могу да допринесу смањењу загађења и очувању животне средине. Ево неких предлога:

Одговорно одлажите отпад, разврставајте

Неодговорно одлагање отпада, засипање паркова опушцима и бацање пластике и токсичних материја у реке нису само проблем естетске природе. Иако готово да нема ружнијих слика од слика дивљих депонија и прљавих паркова, у првом плану је здравље и животни век живих бића. 

Разумно одлагање и одвајање отпада не представљају конкретну заштиту појединца у случајевима загађења, али су један од основних корака у очувању здраве животне средине.

Знамо да је пластика један од главних загађивача животне средине, па самим тим би требало да будемо свесни колико је рециклажа исте неопходона и корисна.

Разумна употреба пластике и тешко разградивих материјала

Када причамо о управљању отпадом, рециклажа је процес који нам често први падне на памет. Ипак, рециклажа није довољна. Данас причамо о разумној употреби материјала и вишекратним алтернативама. Примера ради, папирне кесе нису идеална алтернатива пластичним кесама. Иако се разлажу много брже од пластичних, изискују много више енергије у производном процесу. Најбоље алтернативе су оне које нам дају могућност континуиране примене. Користите вишенаменске цегере од синтетичких влакана  када идете у маркет. Воду сипајте у флашице од медицинске пластике која може потрајати више година, храну пакујте у кутије предвиђене за ту намену, избегавајте амбалажу предвиђену за кетеринг. Данас постоје и адекватне алтернативе хигијенским улошцима, попут менструалних чашица, као и алтернативе једнократним пеленама.

Смањите употребу аутомобила

Аутомобили, односно њихова употреба у урбаним срединама, нису најчешћи извор загађења ваздуха. Неславни трон заузимају термоелектране, али и индивидуална ложишта. Ипак, њихов удео најчешће није симболичан и редукција њихове употребе свакако може да допринесе смањењу концентрације штетних супстанци у ваздуху. Зато је увек адекватнији избор бицикл или тротинет. Ако нисте у могућности да шетате, возите тронитет или бицикл, бирајте јавни превоз сваки пут када сте у могућности. Мењањем навика и предузимањем ситних акција утичемо на смањење емисије штетних гасова, уједно на смањење гужве и буке коју изизава саобраћај.

Угаљ није опција зелене будућности

Застареле термоелектране на простору Западног Балкана и индивидуална, кућна ложишта која изискују претерану употребу угља у зимском периоду највећи су узрочник загађења ваздуха. Иако постоји тенденција да се на нивоу локалних самоуправа забрани употреба угља у домаћинствима, често се заборавља економски фактор који већину становника нагони да користе најјефтинији огрев и уређаје за грејање који не подлежу европским стандардима. Соларни панели и други обновљиви извори енергије најчешће остају само идеал будућности. 

У условима стварне и претеране загађености ваздуха становницима Србије и других држава у региону остају само превентивне акције којима могу заштити своје здравље и здравље најближих. 

  • У условима екстремне загађености ваздуха трудите се да што мање времена проводите на отвореном
  • Користите Н95 маске које су довољно ефикасне и не пропуштају честице загађења
  • Проводите викенде у природи и на чистом ваздуху
  • Ако сте у могућности, обезбедите пречишћивач ваздуха у затвореним просторијама
  • Изаберите неку алтернативу грејању на угаљ. Иако ни алтернативе попут електричне енергије и гаса нису еколошки подобне и не представљају идеална решења, могу допринети смањењу концентрације загађења у урбаним срединама.

Озелењавање површина, рационална употреба папира у комуникационим и другим процесима

Зелене површине у урбаним и густо насељеним срединама немају само естетску функцију. Иако већи паркови и шуме за градско становништво играју пре свега рекреативну улогу и представљају идеална места за одмор, њихов допринос у смањењу загађења је значајан. 

Дрвеће је неопходно јер представља природну баријеру која редукује струјање гасова, апсорбује различите загађиваче и побољшава квалитет ваздуха. Такође је извор хране и за опрашиваче током целе године, а не треба заборавити ни да је дрвеће станиште за птице и инсекте. Поред наведених садња има и многобројне друге предности, те се очувању биодиверзитета без одговарајуће количине дрвећа не може промишљати.

Активним учешћем у организацији локалне заједнице и сопственог окружења, правилним бирањем информација које су нам доступне и коначно сопственом вољом и заузимањем, долазимо до закључка да имамо сасвим довољно времена да створимо и одржимо зелене површине. У борби за побољшање квалитета ваздуха садња дрвећа је једно од економски најисплатљивијих и најједноставнијих решења. Довољно је да се организујемо, почевши од сопствене баште, дворишта, али и у крајњем случају терасе коју можемо оплеменити биљкама. Виши ниво организације подразумева анимирање и организовање становника сопствене, али и других локалних заједница у циљу озелењавања ширег простора у окружењу.

Истовремено, рационална употреба папира и максимална експлоатација савремених електронских технологија иде нам у прилог. Коначно је дошло време да се оканемо старог начина пословања и уместо бесмисленог гомилања папира бирамо електронске базе података и прихватимо комуникацију путем имејл-а и других савремених апликација предвиђених за дату намену.

У ери у којој клубови попут Бајерна из Минхена напуштају старе облике комуникације и пребацују се са традиционалног слања писама – захвалница верним навијачима бирајући радије електронску пошту, а све у циљу заштите животне средине, крајње је време да се запитамо да ли бисмо и ми могли да учинимо исто? Не сутра, већ данас, јер нас многе акције коштају мање, а заправо значе много, много више.

1 КОМЕНТАР

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име