Насловна Вести Зелена недеља 2019.

Зелена недеља 2019.

1802
0
Време читања: 3 минута

Када је реч о животној средини, оно о чему се мало говори јесу закони у вези са њом. У данашње време њихов значај је свакако есенцијалан, те сходно томе и недеља која је пред нама.

Да људи губе осећај и меру у безброј ситуација, показало се као тачно. Управо из тог разлога, као и у свакој другој области, неопходни су закони по којима ће се људи понашати према природним добрима. Еколошки закони имају огроман утицај на живот, штитећи стандарде квалитета воде, ваздуха, биљака, и иницирајући рециклажу као и управљање отпадом.

Зелена недеља је догађај у организацији Европске уније, који ће се ове године одржати у периоду од 13. до 17. маја. Овај догађај укључиће догађаје широм Европе, са званичним отварањем 13. маја у једној од држава чланица и самиту у Бриселу од 15. до 17. маја. Отварање ће имати кључан значај за ток развоја догађаја, јер ће поставити тон и динамику самих преговора. Процес имплементације животне средине овде ће бити стављен у центар пажње и постављаће се разна питања која се односе на новонастале еколошке околности, на основу којих ће се водити дебате и тражити законска решења која ће јавности бити доступна по завршетку конференције. Политички закључци ће званично бити представљени на затварању Зелене недеље, такође у Бриселу. Конкретне теме се могу наслутити, међутим о чему ће тачно бити реч није могуће сазнати, али свакако да оно што највише занима грађане јесте утицај Европске Уније на прихватање не само нових већ и постојећих закона. Зелена недеља са озбиљношћу приступа еколошким проблемима, свакако нас приближава преузимању одговорности за квалитет живота који се до недавно базирао на чистом упознавању са еколошким проблемима и превентивним мерама.

С обзиром на то да Србија није чланица Европске Уније, на нас се ови закони неће односити, међутим могу независно од тога бити усвојени. Када је реч о законима, иако се видно не поштују на нашим просторима, они постоје и јавно су доступни. Закон о заштити животне средине дефинисан је кроз 130 чланова у оквиру 10 закона и додатних 7 самосталних чланова Закона о изменама и допунама. Тренутно код нас не постоје заседања која се баве актуелим еколошким питањима, а и закони који постоје се јавно крше од стране политичких функционера у сврху наводног привредног развоја. Изградња МХЕ на Старој Планини је најсвежији и најбољи пример односа према животној средини. Да способност, образовање, као и право гласа нису само занемарени, већ и легално искључени из свих државних питања, показују управо недавни догађаји. Сеча 150 стабала и уништавање споменика културе на Калемегдану у сврху изградње гондоле, наишли су на велики отпор као и на судску забрану за наставак радова. Оно што је после уследило у рекордно кратком року, јесте промена закона која ће омогућити остварење политичких интереса насупрот здравом разуму, закону, и вољи народа. Маји Гојковић, дипломираној правници и председници парламента, недавно је додељена функција председника скупштинског Одбора за заштиту животне средине, иако нема  искуства нити образовања у вези ове области, насупрот свима онима који су у јеку легалне илегале ућуткани, па чак и јавно испрозивани или етикетирани. Да ли желимо да нам униште град или национални парк, наш политички режим не занима, али њихова фасада демократије гротескно је санирала ове испаде тако што је дозволила грађанима да бирају боју јавног градског превоза. И ми им се на томе срдачно захваљујемо.

С обзиром на стање ствари код нас, најбоље по нашу државу и њене становнике, било би усвајање закона донетих од стране развијених земаља. Зелена недеља која је пред нама резултоваће побољшањем услова живота унутар Европске Уније, а код нас, надајмо се жељом наших политичара да макар овлаш прочитају већ постојеће, па макар и застареле законе.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име