Насловна Вести Zero waste кроз зелену привреду Србије

Zero waste кроз зелену привреду Србије

1297
0
Време читања: < 1 минут

Прва генерација пројекта „Зелена привреда Србије“ је званично почела. 

Зелена привреда Србије је пројекат подржан од стране Европске Уније и Београдске отворене школе са циљем да приближи Zero waste концепт локалним самоуправама, привреди и грађанима четири изабране општине у Србији, а у циљу додатног усклађивања Србије са преузетим обавезама из Поглавља 27 за приступање Србије Европској Унији.

Реализација пројекта се одржава на три нивоа:

  • пружање конкретне помоћи локалној привреди у прилагођавању својих производних процеса у циљу бољег управљања прехрамбеним отпадом;
  • успостављање системске подршке привреди и целокупном друштву на нивоу јединица локалне самоуправе;
  • рад са грађанима на подизању свести о потреби за бољим управљањем отпадом и значајем Zero waste принципа у свакодневном животу.

Планиране су информативне и експертске посете за локалну привреду, администрацију и грађане, као и информативна и едукативна кампања за грађане.

Пројекат „Зелена економија Србије“ се фокусира на три кључне циљне групе из четири одабране локалне самоуправе, тачније из:

  • Пирота
  • Пријепоље
  • Косјерића
  • Сремске Митровице

Пројекат „Зелена економија Србије“ се од старта усклађује са Специфичним плановима имплементације прописа из области управљања отпадом који је саставни део Преговарачке позиције Србије за Поглавље 21, који је усвојен у јануару 2020. године.

Пројектни предлог је осмишљен тако да пружи свој допринос бављењу локално значајним темама у четири локалне самоуправе на тему животне средине, тачније коришћењем прехрамбеног отпада. Поред привреде, кроз укључивање локалне самоуправе и грађана као додатне две компоненте пројекта желим да утичемо на повећање комуникације између администрације и грађана што доприноси повећању транспарентности и учешћа свих заинтересованих страна које на тај начин могу дати свој допринос.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име