Насловна Животни стил Шта је то Zero waste?

Шта је то Zero waste?

1552
0
Време читања: 3 минута

Свакодневно нас бомбардују информацијама о стању животне средине, загађеном ваздуху, смећу на улицама, несанитарним депонијама на којима су чести пожари, интензивној сечи шума. Јасно нам је да је стање лоше, да је за наше здравље и будућност планете битна здрава животна средина и да морамо да променимо нешто. Али шта је тачно то нешто? 

Када погледамо своје животне навике, вероватно можемо видети да се уклапамо у шаблон потрошачког друштва. Често купујемо превише и оно што нам не треба, па тако бацамо „вишак“ хране, гомиламо ствари у орманима или на полицама. Управо у овим лошим животним навикама се крије одговор на питање шта учинити за животну средину. 

Zero waste бисмо могли да преведемо као живот без отпада и ово вероватно звучи немогуће. Једна од пионира овог покрета, Беа Џонсон (Bea Johnson), показала је на личном примеру да је овакав начин живота могућ, и представила га у књизи „Zero Waste Home: The Ultimate Guide to Simplifying Your Life by Reducing Your Waste“ (2013). Представила нам је пет принципа који воде смањењу отпада, а који су симболично названи „пет R“.

  • Refuse – одбити 

Смањићемо отпад тако што ћемо одбити све што нам не треба, и све што има једнократну употребу. Овим директно спречавамо стварање отпада који углавном заврши на депонији. 

Шта није живот без отпада: бесплатни рекламни материјали, каталози, флајери, пластичне кесе за једнократну употребу, пластичне цевчице, амбалажа од кафе за понети, пластичне флаше.

Шта јесте живот без отпада: вишекратне врећице за куповину, цегери, стаклене или металне флаше за воду, термоси за кафу.

  • Reduce – смањити 

Приликом сваке куповине треба обратити пажњу да ли нам стварно тај производ треба или га нећемо уопште користити. При куповини гардеробе, на пример, можемо обратити пажњу на сировински састав (бирати природне материјале) и квалитет (комади који ће нам трајати дужe, па ће тако мањи број ствари завршити на депонији). При куповини козметике потражити алтернативу за пластична паковања, као што су папирна или картонска паковања сапуна и чврстих шампона, стаклене или металне посуде крема. Идеално би било када би нам били доступни производи без амбалаже или могућност допуне амбалаже.

  • Reuse – поново искористити

Пронаћи нову намену старим предметима, поправити покварено, или донирати.

Шта није живот без отпада: бацити стару гардеробу која може да се користи, покварену технику и поломљен намештај.

Шта јесте живот без отпада: поклонити, донирати или поправити гардеробу и намештај, поправити стару технику пре куповине нове (уколико је енергетски ефикасна), куповати половно.

  • Recycle – рециклирати 

Иако се рециклажа чини као решење свих еколошких проблема, то није увек тачно. Одређене материјале не можемо рециклирати, или немамо ту могућност у нашем насељу. Наравно, све што можемо треба рециклирати, а најлакше се рециклирају папир, алуминијум и стакло.

Органска материја има могућност компостирања, тако да се већина отпада из кухиње може веома лако компостирати. Иако овај метод није распрострањен у Србији, уколико проучимо сам процес, можемо видети да није тешко компостирати чак ни у стану или на тераси!

Zero Waste, Plastic Free, Minimalism, Eco-Friendly

Наравно да не можемо променити свој начин живота „преко ноћи“, битнији су мали кораци који ће нас водити ка добрим навикама. За почетак можемо заменити пластичне флаше за воду неком алтернативом (стакло или метал), и носити цегер при куповини. 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име