Насловна Живи свет Животиње Социјални живот медоносних пчела

Социјални живот медоносних пчела

5730
1
Време читања: 2 минута

Да ли сте знали да је у свету описано чак 25 000 врста пчела? Можемо их наћи где год је присутна вегетација, а највише их има у веома топлим и умереним  зонама. Најпознатија је свакако медоносна пчела, која се гаји још од 7 000 година п.н.е.

Пчеле имају три касте:
Матицу – репродуктивну женку.
Радилице – стерилне женке, обављају више улога у друштву.
Трутове – репродуктивни мужјаци.

Матица је та која је одговорна за друштво, у сваком смислу те речи. Друштво може да има само једну матицу, њу оплођују трутови и то само једном годишње када излази из гнезда за тзв. „свадбени плес”. Она се пари са више мужјака и складишти сперму. Дневно положи око 1 200 јаја – из оплођених се развијају радилице, а из неоплођених трутови. Друштво броји око 50 000 јединки, а животни век сваке пчеле је око 6 недеља. Матица контролише све те јединке путем феромона – хемијских мириса, који пчелама дају све потребне информације о њеном положају, послу који треба да обаве, а служе и као сексуални атрактанти тј. привлаче трутове на плес.

Пчеле које  су заслужне за израз „вредан као пчела” јесу радилице. Оне обављају све послове у друштву. Њихов распоред изгледа овако:

Од 1. до 12. дана старости раде на чишћењу гнезда и на храњењу младих јединки. До 20. дана раде на обликовању саћа, преузимању полена од сакупљачица и складиштењу истог. Оне старије од 20 дана су чувари на улазу у кошницу и почињу да раде оријентационе летове како би упознале околину гнезда, да би после тога биле спремне да буду сакупљачице до краја свог живота. Током зиме живе око 5 месеци а лети је животни век изузетно краћи и то услед исцрпљености. У летњој сезони радилице изврше око 10 милиона летова да би набрале око пола килограма меда.

Трутови – мушки део гнезда, као што смо рекли служе само за оплођење женки. Током летње сезоне у кошници може да их буде и до 500, док се матица пари са најмање седморо трутова који после „свадбеног лета” угину или бивају избачени из гнезда крајем јесени.

Пчелиње гнездо је изграђено од шестоугаоних ћелија које чине саће од воска који се лучи из њиховог тела и служи им као дом за ларве и складиштење меда.

Пчеле су једни од најважнијих опрашивача биљака тако да се поред добијања меда гаје и због опрашивања. У многим земљама постоји пракса да се гнезда изнајмљују ради опрашивања, где је приход већи чак 15 пута него онај од пчелињих производа.

1 КОМЕНТАР

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име