Насловна Активизам и едукација Како помоћи животињама на врућини

Како помоћи животињама на врућини

926
1
Време читања: 3 минута

„Још један топлотни талас“, „Луцифер стигао у Европу“, „Пакао на земљи” – ово су неки од наслова које смо могли да прочитамо у медијима овог лета. Водитељи временске прогнозе редовно упозоравају на црвени метео аларм, а извештаји о шумским пожарима изазваним климатским променама су све чешћи. Нажалост, уз ове извештаје иду и они о људским жртвама. А шта је са животињама?

Све животиње могу доживети топлотни удар, али су неке у већој опасности од других. Ту спадају:

 • Младунци
 • Животиње са црним крзном 
 • Болесне животиње
 • Брахицефалне расе паса (мопс, боксер, булдог, итд.). Пси са кратком, широком њушком имају урођену опструктивну болест горњих дисајних путева, због чега им је и терморегулација угрожена.

У тешким временским условима треба обратити пажњу на све животиње из околине – луталице, љубимце, па чак и на птичице које вам цвркућу под прозором, јер и њима је вруће. Срећом, постоје неке ствари које можемо урадити да им помогнемо и олакшамо боравак на несносним температурама.

Брига о љубимцима

Пси

Немојте изводити љубимца у шетњу у најтоплијим деловима дана. Неће пријати ни вама ни вашем псу. Осим сунца које „удара” у главу, бетон је ужарен и може изгорети јастучиће на шапама вашег љубимца. Ако нисте сигурни да ли је напољу безбедно, можете урадити следећи тест:

Окрените длан нагоре и прислоните надланицу на бетон који је на сунцу. Уколико вас после 30 секунди пече кожа, немојте изводити пса. Уколико је баш неопходно да пас обави нужду, понесите влажан пешкир на који може да стане и мало охлади шапе.

Уколико идете негде колима, не остављајте пса у ауту дуже од пет минута. 

Ако ваш пас живи у дворишту, обавезно му обезбедите довољно хлада и редовно мењајте воду. У чинију са водом му можете стављати и по коцкицу леда, а уколико сте у могућности, надувајте му и дечији базенчић и напуните га водом да може да се расхлади.

Мачке

Познато је да маце воле топла места за дремку, па се немојте изненадити ако приметите да ваша љубимица проводи време поред прозора, на тераси или у дворишту, уместо уз климу или вентилатор. Међутим, и мачкама може бити вруће, те је неопходно обезбедити им приступ свежој води и место за одмор у хладу. 

Ако ваша мачка иначе не пије воду, пробајте овај трик: замрзните воду од кокошје супе у посудицама за лед и у њену чинију за воду ставите једну коцкицу. Мирис ће је привући да проба, а како се коцкица буде топила, тако ће јој вода бити све укуснија, па ћете на овај начин обезбедити да ваша мачка буде хидрирана.

Глодари и ситне животиње

Зека, морско прасе, хрчак, феретка и друге животињице које обично живе у мањим кавезима и тераријумима тешко подносе топлоту. Ако их држите негде близу прозора или било ког места у које „удара“ сунце, обавезно им направите хлад или их просто померите са тог места. Осим хлада и свеже воде, можете им дати да грицкају расхлађено воће (нпр. парче лубенице из фрижидера) и поставити им смрзнуте флаше са водом поред којих могу да леже.

Наши љубимци често знају да „сакрију“ симптоме који указују на здравствени поремећај било које врсте. Зато, током екстремних температура треба обратити пажњу на следеће ствари:

 • Дахтање (поготово код животиња за које ово није уобичајено – зечева, хрчака,итд.)
 • Губитак апетита
 • Чешће пијење воде
 • Приметан мањак енергије

Уколико приметите симптоме топлотног удара, ево шта треба да урадите:

 • Померите животињу у хлад, по могућству на место на којем се може осетити било какво струјање ваздуха
 • Дајте јој да пије свежу воду 
 • Попрскајте јој шапе, покријте је хладним, влажним пешкиром или ставите флашу пуну смрзнуте воде поред ње
 • Уколико не приметите побољшање, позовите ветеринара

Животиње са улице

Напуштеним животињама је увек тешко, а поготово у екстремним временским условима.

Осим свеже воде коју им можете изнети и поставити у хлад, уз мало труда и неколико предмета које већина нас има у кући, можете направити: 

 1. Фонтану за псе и мачке луталице
 2. Појилицу за птице
 3. Појилицу за пчеле

Екстремне температуре не пријају никоме и, уколико можемо, треба да помогнемо колико год је у нашој моћи. Уколико имате неке примере добре праксе код нас или у свету, поделите их са нама у коментарима. Чувајмо једни друге!

1 КОМЕНТАР

 1. Mislim da nikome nije teže nego životinjama s ulice. Ali, ima i onih o kojima brine ceo kvart, kao o našem Crnom. Naš Crni je velika kuca koja živi kod nas već više od 15 godina. Ima svoje činije za hranu i vodu, napravili smo mu i mesto za spavanje, mada vrlo često spava na našim otiračima, pa se zbog toga trudimo da mu stavljamo zaštitu, jer može da nam donese buve i krpelje. Pre mesec dana smo platili i Eko end da nam isprska travnjak oko zgrade protiv krpelja, baš zbog toga što se tu igraju i deca, a i Crni se muva i preko dana leži na travi.
  Jednostavno, on je član jedne velike porodice koja ga voli, hrani i mazi. Nažalost, nemaju svi tu sreću.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име