Насловна Живи свет Животиње Глодари и двозупци као кућни љубимци

Глодари и двозупци као кућни љубимци

1222
0
Време читања: 3 минута

Разне врсте глодара (Rodentia) постају све популарније и све чешће чуване као кућни љубимци. Ове, углавном малене, животиње су сјајни љубимци који често изненаде своје власнике забавом и љубављу коју могу да пруже. Најзаступљеније врсте су хрчци, леминзи, мишеви, чинчиле, пацови и морски прасићи. 

Глодарима припада још једна ред сисара, а то су двозупци (Lagomorfe) којима припадају зечеви и кунићи који су такође чести кућни љубимци. Разлика између ова два реда је та што двозубци имају четири секутића у горњој вилици а глодари два. 

Неки припитомљени глодари су остали доста слични својим рођацима у природи, стога је о некима лакше, а о некима теже старати се. Међу глодарима који се могу гајити као кућни љубимци су и они који су активнији током ноћи, што може представљати изазов за власника. Ипак, сматра се да глодари нису захтевни за одржавање ако им се обезбеди прикладно станиште, вежба и исхрана. 

Већина глодара су нежна бића, па је потребно опходити се према њима са мало додатне нежности и пажње. Ова бића могу бити одани љубимци пуни љубави, али пре одлуке о усвајања глодара потребно је добро се информисати о врсти коју бисте усвојили и њеним потребама. 

Глодари су врло активни кућни љубимци, зато им је потребно обезбедити играчке попут, глодалица, точкова за трчање, тунела, кућица итд. Простор у којем обитавају је веома битан, тако да, ако држите љубимце у кавезу, кавез мора бити одговарајуће величине у складу са величином животиње. 

Одржавање хигијене кавеза је веома битно за здравље љубимаца, тако да је пожељно набавити кавез који се лако чисти. Под кавеза је потребно прекрити сламом или пиљевином. Уколико је љубимац чинчила, неопходно је имати и кадицу са вулканским песком у којем се она чисти. 

Битно је да љубимцима крзно буде чисто и суво. Такође, неке врсте глодара је потребно чешљати како би им се скинула одбачена длака. 

Осим пацова, који су сваштоједи, глодари су углавном биљоједи – њихова исхрана се највише састоји од поврћа, воћа, житарица и семенки. Свакако постоје и посластице којима можете обрадовати свог љубимца, али потребно је посаветовати се са ветеринаром о томе шта би било најбоље за ваше крзнено клупко. Исхрана игра битну улогу у здрављу глодара јер су најчешћи проблеми који се јављају код ових љубимаца дигестивне природе. Глодари су такође подложни респираторним и проблемима коже. 

Глодари и те како умеју да се мазе и играју са људима. То су углавном друштвене животиње и само је потребно навићи их на ваше присуство и додир. Уколико планирате да их држите у пару, најбоље би било да се то уради што пре како би се љубимци везали једнан за другог.

Нажалост дуг живот није одлика ових врста, највише што могу да поживе је 5-6 година. Из тог разлога можда није најбоља одлука да се поклањају деци која се лако вежу за љубимце. Али кратак животни век је упозорење и разлог да то мало времена које имамо са овим нежним створењима проведемо прижајући им што више љубави и неге, која ће бити вишеструко узвраћена.

Ове животињице су заиста паметне и, насупрот уобичајеном веровању, врло се лако могу научити шта треба да раде, а шта не. Потребно је само мало стрпљења и ваш љубимац ни не мора бити у кавезу. 

Постоји велики број зечева и кунића који живе као слободњаци, употребљавају свој тоалет за зеке и слободно се крећу по кући. Наравно да постоји могућност да ће ту и тамо понешто да грицну али, уз мало наше одговорности, и то се може избећи. Али свакако припремите мало више стрпљења, и који резерни кабал. Љубимац који није затворен и слободније се креће слободнији је у контакту са људима и веселији. Уколико је љубимац стално у кавезу, он и није љубимац већ експонат. 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име