Насловна Живи свет Животиње Комарци – убити или не, питање је сад

Комарци – убити или не, питање је сад

3662
0
Време читања: 2 минута

Комарци су инсекти двокрилци из фамилије Culicidae, распрострањени у свим крајевима наше планете. Ова фамилија обухвата око 3500 врста. Познато је да су женке оне које нападају домаћина и хране се његовом крвљу.

Комарци су одговорни за преношење многих вируса, бактерија и протозоа које изазивају озбиљне болести попут маларије, тропске и жуте грознице, вирус Западног Нила, денга грознице и осталих болести. Управо то их чини најсмртоноснијом животињском породицом на свету. Према подацима Светске здравствене организације (WHO) сваке године маларија одузме око милион људских живота, док сваких 30 секунди од ове смртоносне болести умре једно дете.

Еколози и биолози већ неко време покушавају пронаћи коначан одговор на питање „Шта би се догодило уколико бисмо убили све комарце?“ Треба напоменути како се не размишља о уништењу свих 3500 врста комараца, него о уништењу само оних неколико стотина врста које угрожавају људе. Многе дебате се воде поводом тога да ли ће масовно уништење ових нама досадних крвопија утицати на екосистем и ланац исхране. Без комараца, неки предатори не би имали плен, док би неке биљке остале неопрашене. Комарци и њихове ларве су храна многих врсте инсеката (вилини коњици), гмизаваца, водоземаца, риба као и сисара – слепи мишеви.

Уништење комараца довело би до пораста популације у највише афричким, али и неким азијским (Индија) земљама које и са досадашњом популацијом имају значајних социјалних и економских проблема. Повећање популације само би отежало економску позицију која би довела до нових проблема, првенствено у виду повећања глади. Тако да комарци, у неку руку, контролишу пораст људске популације, колико год то ужасно звучало.

Елиминација комараца највеће еколошке промене проузроковала би на подручју Артичке тундре, где се гнезде одређене врсте птица селица које се хране комарцима. Стручњаци тврде да када би се истребили комарци популација тих птица селица би опала чак и до 50%.

У данашње време контрола популације комараца се врши на више начина. Најчешћа опција јесте употреба пестицида на месту настанка њихових колонија. Неке друге опције су увођење великог броја стерилних мужјака, биолошка контрола помоћу гљивица, нематода, предатора и слично.

Друга страна тврди да би истребљење минимално утицало на екосистем и човека, односно да човеку комарци само представљају проблем и никакву корист. Врсте које се хране комарцима и њиховим ларвама прешле би на друге инсекте у окружењу и наставиле живот.

Која страна је у праву, нисам сигурна. Свакако бисмо мириније спавали и смањила би се употреба инсектицида, али све и свако има своју сврху постојања на овој планети. Чињеница је да и неке мале локалне промене у нашем екосистему могу бити глобалне. Верујем да ћемо наћи боље и ефикасније начине за сузбијање популације комараца, без покушавања да истребимо врсту.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име