NaslovnaAktivizam i edukacijaRoterdamska plutajuća šuma: U službi spašavanja drveća

Roterdamska plutajuća šuma: U službi spašavanja drveća

2458
0
Vreme čitanja:2minuta

Uz konstantan porast broja stanovnika i sve većeg proširivanja gradova, izgradnje trgova, staza i parkinga, broj drveća se konstantno smanjuje. Ne u Roterdamu! Kako, pitate se? Kulturno udruženje „Matični brod” izradilo je inovativan projekat inspirisan radom „U potrazi za Habitusom”, umetnika Jorga Bakera.

“U potrazi za habitusom” izložba Jorga Bakera koja je inspirisala projekat plutajućih drveća.
Izvor: onderwerper

U pitanju je Pokretna šuma: mala plutajuća šuma posađena u već postojećim recikliranim bovama. Projekat ima veliku ekološku vrednost jer obuhvata reciklažu i doprinosi oporavku i rastu šuma.

Projekat je pokrenut 16. marta 2016. godine, nakon četiri godine dugog istraživanja, testiranja i eksperimentisanja u cilju posmatranja kapaciteta rasta, otpornosti biljaka na salinitet i potencijala uspešnosti projekta.

Bova i holandski brest.
Izvor: dobberendbos

Uspešna saradnja studenata Fakulteta primenjenih nauka, Van Hal Larenstajnovog Univerziteta, dovela je do otkrivanja najboljeg načina sadnje i čuvanja biljaka u lučnim vodama kao i utvrđivanja odgovarajuće vrste drveta: xolandskog bresta. Ta vrsta drveta ima ubrzan rast, može da podnese jake vetrove i velike količine vode bez preterane potrebe obrezivanja.

I tako, marta 2016. godine, „izronila” je jedna od prvih plutajućih šuma u istoriji, zaista originalan koncept zelenog prostora, koji će doprineti znajačnom smanjenju koncentracije ugljen-dioksida u vazduhu, a time i poboljšanju uslova života u gradu.

Trenutak postavljanja drveća u luku Roterdama.
Izvor: Portofroterdam

Ovaj neobičan vizuelni i pre svega „zeleni” projekat stoji kao sjajan pokazatelj povezanosti grada i prirode, podsećajući nas na pozitivan uticaj drveća i prirode na naše živote.

Za više o stvaranju projekta pogledajte:

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime