NaslovnaAktivizam i edukacijaŠkola o planeti Zemlji

Škola o planeti Zemlji

5934
0
Vreme čitanja:3minuta

Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu UNEP i obrazovna inicijativa čija je misija da širi ideje nastavnika i učenika širom sveta (TED-Ed) u saradnji sa preko 30 organizacija pokrenuli su Školu o planeti Zemlji. Reč je o najvećoj inicijativi za on-line učenje u istoriji UNEP-a, besplatnoj platformi za obrazovanje u oblasti životne sredine, koja je namenjena učiteljima, roditeljima, učenicima i zainteresovanim građanima širom sveta koji su zbog izolacije kod kuće. Škola o planeti Zemlji omogućava svima koji imaju pristup internetu da u periodu od 30 dana dožive avanturu o svetu prirode, a UNEP dalje istražuje kako se ovaj sadržaj može prilagoditi deci koja odrastaju bez pristupa internetu.

Platfoma Škola o planeti Zemlji pruža besplatne visokokvalitetne obrazovne sadržaje – video zapise, pisani materijal i aktivnosti, koje su prevedene na 10 svetskih jezika i koje će pomoći učenicima da razumeju životnu sredinu i svoju ulogu u njoj.

UNESCO je procenio da oko milijardu i po učenika ne ide u školu zbog pandemije. To je bio motiv za UNEP i TED-Ed da zajedno sa 30 saradnika naprave platformu Škola o planeti Zemlji, za decu i mlade uzrasta od 5 do 18 godina koja obuhvata 30 školskih dana, u periodu između obeležavanja Dana planete Zemlje (22. aprila) i Svetskog dana zaštite životne sredine (5. juna), a nosiće slogan „Vreme za prirodu”.

TED-Ed je navedenu platformu napravio uz pomoć svoje bogate interaktivne biblioteke koja je nastala saradnjom preko 500.000 učitelja, nastavnika i vaspitača iz celog sveta. Sve materijale pažljivo je pripremio iskusan tim stručnjaka za obrazovanje o životnoj sredini koji se bave različitim starosnim grupama i svaki materijal se sastoji od praktičnog eksperimenta i video zapisa renomiranih medijskih organizacija koji otkrivaju tajne prirode.

Izvršna direktorka UNEP Inger Andersen smatra da u vreme Kovid-19 učenje ne sme da stane i da pandemija pokazuje koliko je svet duboko povezan. Ona ističe da će učenje o svetu prirode biti od presudnog značaja za izgradnju održive budućnosti za sve.

Izvršna potpredsednica i glavna službenica za obrazovanje National Geographic Society Viki Filips podseća koliko je važno da se mladi povezuju sa prirodom i razumeju nauku. „Želimo da gajimo duh istraživanja i gradimo empatiju prema Zemlji kod mladih, bez obzira da li je to od kuće, sa prozora ili u toku kratke šetnje po komšiluku”, kaže Viki.

„Ovaj projekat pokazuje da učenici, roditelji i nastavnici širom sveta, iako zatvoreni u svoje domove, mogu zajedno da se uključe u učenje zasnovano na nauci i avanture. Škola o planeti Zemlji je nastala saradnjom velikog broja talentovanih predavača i neverovatnih partnera iz celog sveta na šta smo ponosni i oduševljeni smo što inicijativa podstiče radoznalost učenika, koji će u budućnosti upravljati zaštitom naše planete. Ova platforma omogućava pristup nekim od najinspirativnijih predavanja o prirodi i životnoj sredini, a svaka lekcija dolazi sa praktičnim i zabavnim aktivnostima kojima se učenici mogu baviti“, rekao je Logan Smouli, osnivač TED-Ed.

Izradu platforme podržale su sledeće organizacije: BBC Ideas, Basel, Rotterdam and Stockholm Conventions, Bill Nye the Science Guy, Conservation International, CEE, Earth Day Network, Earth Challenge 2020, Environment Online (ENO), GeSI, International Olympic Committee, IUCN, Institute for Planetary Security, Junior Achievement, Learning in Nature, Little Scribe, Minecraft, National Geographic Society, Ocean Wise, Only One, Royal Geographic Society, SciStarter, Sitra, TAT, TED-Ed, The Nature Conservancy, UN Convention on Biodiversity, UN SDSN / TRENDS, UN Technology Innovation Lab, UNCCD, UNDP, UNEP, UNESCO, UNFCCC, UN Food and Agriculture Organization, University of Pennsylvania, Vult Labs, World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS), World Organization of the Scout Movement (WOSM), Wild Immersion i WWF.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime