Насловна Свет око нас Ваздух Лакмус папир који детектује CO2

Лакмус папир који детектује CO2

1996
0
Време читања: 2 минута

Ове 2020. године, у свету науке, издваја се један врло занимљив и користан изум. Група професора и студената са Универзитета из Алберте (Канада) осмислила је једноставан и економичан детектор угљен-диоксида. 

Направљен од филтер папира уз помоћ пар класичних метода, овај лакмус папир има сјајну способност да детектује CO2 у ваздуху. Као што обичан лакмус папир мења своју боју у зависности од средине односно pH вредности, из црвене у плаву и обрнуто, тако и овај лакмус папир у зависности од концентрације угљен-диоксида у ваздуху мења боју. Заправо, по истом принципу и ради јер се угљен-диоксид на површини лакмус папира претвара у слабу угљену киселину, па тако и детектује CO2 у ваздуху. Папир је флуоросцентан, тако да је и свака мала промена, односно концентрација CO2 лако уочљива. Овај лакмус папир је веома осетљив, тако да за време од једног минута може детектовати и ниже концентрације угљен-диоксида.

Како лакмус папир мења боју у зависности од pH средине – у базној је плав (лево) а у киселој средини је црвен (десно)

Овај изум, да га тако назовемо, имао би сјајну примену у индустрији са повишеном концентрацијом угљен-диоксида као и у затвореним просторијама са великим бројем људи. Већ постоје неки модерни детектори угљен-диоксида у паметним зградама, који по издахнутом CO2 детектује где људи највише проводе времена и у којој количини. Иако су корисни као уређаји, јер се може лакше планирати просторни план и цела архитектура простора, ти детектори су често јако скупи и ретко се могу наћи у свакодневној употреби. 

Пошто је основа овог лакмус детектора папир, с тим би његова производња и употреба била јако јефтина. Мало сировина би се користило, а верујем и да би се нашао начин да се он и рециклира. Замислите само једног дана да имате џепни детектор угљен-диоксида, који нам је практично већ потребан, како у затвореном тако и у отвореном простору.

Технологија и наука из дана у дан све више напредују, шта ли ће нас дочекати наредног месеца, наредне године? Можемо за сада само да се надамо и охрабљујемо овакве проналаске, који убедљиво доказују да нису потребне велике паре и пуно труда за нешто што би нам данас доста значило у свакодневном животу.

Просто је невероватно како парче папира може постати ефикасно и уз то један од изума године.

Извор: Hui Wang, Sergei I. Vagin, Bernhard Rieger, Alkiviathes Meldrum. An Ultrasensitive Fluorescent Paper-Based CO2 Sensor. ACS Applied Materials & Interfaces, 2020; 12 (18): 20507 DOI: 10.1021/acsami.0c03405

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име