NaslovnaEko kalendar29. jul – Svetski dan tigrova

29. jul – Svetski dan tigrova

4547
2
Vreme čitanja:3minuta

Danas je svetski dan tigrova. Obeležava se svake godine od 2010. kada je prvi put proglašen na samitu u Sankt Petersburgu.

Tigar je jedna od četiri vrste „velikih mačaka“, ujedno i najveća mačka na svetu. Vrhunski je predator, a u brojnim istorijskim mitovima istočnjačkih zemalja tigar se smatra kraljem svih zveri. Bengalski tigar je najpoznatija podvrsta i sačinjava približno 80% ukupne populacije. Još neke podvrste su sumatranski, sibirski i južnokineski tigar dok su podvrste indokineskog, javanskog, kaspijskog i balijskog proglašene kao izumrle.

Bengalski tigar (Panthera tigris tigris)
Sumatranski tigar (Panthera tigris sumatrae)
Sibirski tigar (Panthera tigris altaica)
Južnokineski tigar (Panthera tigris amoyensis)
Indokineski tigar (Panthera tigris corbetti)
Javanski tigar (Panthera tigris sondaica)
Kaspijski tigar (Panthera tigris virgata)

Svetski dan tigrova takođe je posvećen i podizanju svesti o trenutnom stanju ove vrste u prirodi. Tigrovi su nekada šetali čitavim azijskim kontinentom, ali kao posledica ljudske ekspanzije danas se njihov boroj umanjio za čak 96%. S obzirom da je došlo do velike degradacije i gubitka njihovog prirodnog staništa, oni sada preživljavaju u malim, izolovanim delovima šuma gde su na meti lovokradica i gde se javljaju problemi sa pronalaskom partnera sa kojim nisu u srodstvu. Apsolutno sve podvrste tigrova su klasifikovane kao ugrožene ili kritično ugrožene od strane Internacionalne unije za očuvanje prirode (IUCN). Danas u svetu živi samo oko 3600 tigrova!

Podvrsta indokineskog tigra u Kambodži je nedavno proglašena kao funkcionalno izumrla pa se ova zemlja, radi očuvanja tigrova u regionu, uključila u akcijski plan za tigrove Kambodže kao deo Th2 globalne inicijative, sa ciljem da se udvostruči broj tigrova širom sveta do 2022. godine. Za sada postoje dva potencijalna lokaliteta u kojima bi tigrovi mogli biti reintrodukovani (veštačko vraćanje ugroženih životinjskih ili biljnih vrsta na njihova prirodna staništa sa kojih su iščezle) i za koje se smatra da su idealni za njihov život i opstanak, a to je prostor kišnih šuma Kardamom, Hoan Kong i istočna ravnica mesta Mondulkiri. Alijansa za zaštitu šuma i divljih životinja, čija su ulaganja zaslužna za pokretanje ove akcije, sarađuje sa svim zainteresovanim stranama – vladom, zajednicom i stručnjacima kako bi unapredila plan za povratak tigrova.

Mnoge poznate organizacije za životinje kao što su WWF (World Wildlife Fund), IFAC (International Federation of Accountants) i Smithsonian Institute obeležavaju ovaj dan, ali se i kroz različite aktivnosti u toku cele godine trude da spreče nestanak prugastih mačaka.

Na globalnom nivou stanje tigrova je, sa punim pravom, goruća tema, a mi smo na ivici da izgubimo ovu prelepu i dragocenu vrstu. 

2 KOMENTARI

  1. We provide medical billing solutions to practices where we aim to create patient centered, cost effective operations for them. Outsourcing your medical billing will save money, automate your practice management procedures, and enhance the revenue cycle management model. We help medical practices deliver high-quality patient care and adapt to changing business goals and emerging challenges. In addition, our robust medical billing solutions comply with US healthcare industry rules and regulations.

    Our premium billing audit services will help you understand your financial position. We analyze billing and coding procedures, collections/revenue, and pending accounts receivable. We also look at DAR, FTPR, and compliance with leading payers. We are a medical billing solutions partner that strives to help medical practices ensure that they are compliant, efficient, and profitable.

  2. Commercial wallcoverings refer to a variety of materials used to cover and decorate walls in commercial spaces such as offices, hotels, retail stores, and other businesses. These wallcoverings serve both functional and aesthetic purposes, providing durability and design flexibility.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime